Kulebjaaka lõhe-toorjuustu täidisega

Esileht / Määramata / Kulebjaaka lõhe-toorjuustu täidisega

/prindi retsept/
Vene köögi pidupirukas kulebjaaka on tõeliselt rikkalik ja kaunistus igale lauale. Kulebjaaka oma täidisega sobib väga hästi täiesti iseseisvaks toiduks. Täidist võib teha ka nii, et kõik koostisained tükkideks lõigata, ja omavahel segada, kuid minu lemmik on just selline erinevate kihtidega pirukas ning kindlasti lisan täidisele ka toorjuustu, mis annab eriti mõnusa kreemise maitse.



Tainast nokitsetud kaunistused muudavad kulebjaaka tõeliseks piduroaks



Tainas:
300 gr jahu
200 gr võid
150-200 gr kuivemapoolset kohupiima (NB! Kui on väga vedel kohupiim, siis pane vähem, muidu läheb tainas liiga vedelaks)
1/2 tl soola
1 munakollane
Sega toasoe või ülejäänud taigna komponentidega ühtlase palli moodustumiseni. Aseta tainas külma vähemalt tunniks.
Täidis:
300 gr – 400 gr lõhefileed
2 hakitud sibulat
2 dl keedetud pikateralist riisi
2 keedumuna
150 gr toorjuustu (toasooja, väga hästi sobivad maitsestatud toorjuustud nt maitserohelise või mädarõikaga)
Soola
Tilli
Õli
võid

Keeda riis soolaga maitsestatud vees pehmeks. Keeda munad. Haki sibul ning hauta keskmisel kuumusel õlis ja võis klaasjaks. Haki till.
Tõsta väike kogus tainast kõrvale kaunistuste tegemiseks. Sõtku ülejäänud tainas jahusel tööpinnal ristküliku kujuliseks. Tõsta taigna ühele poolele lõhefilee (võid lõigata väiksemateks tükkideks), jäta taina ääred täidiseta. Maitsesta lõhefilee soola ja pipraga, aseta lõhefileele praetud sibul, sinna peale jaota toorjuust (kui toorjuust on liiga kõva ja raskesti määritav, võid vedeldada seda hapukoorega segades). Sel moel muudab toorjuust küpsedes ja kala sisse imbudes ka kala hästi kreemiseks. Laota toorjuustule ohtralt hakitud värsket tilli, sinna peale laota viilutatud keedumunad ja kõige pealmine kiht moodusta keedetud riisist. Suru kogu täidis märja käega kokku kompaktseks. Keera teine pool tainast täidisele peale ning näpi served hoolega kinni. Vormi kõrvale tõstetud tainast meelepärased kaunistused.
Küpseta 180 kraadi juures ca 45 minutit, kuni kulebjaaka on pealt kaunilt kuldpruun. Kui pirukas kipub pealt liialt kiirelt pruunistuma, alanda veidi kuumust ja kata pirukas fooliumiga.

Retsept ilmus Oma Maitse 2011. aasta jaanuarinumbris

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.