Korfu kukk kaneelises tomatikastmes

Esileht / Määramata / Korfu kukk kaneelises tomatikastmes

/prindi retsept/
Esmalt pean tunnistama, et alguses ei plaaninudki seda postitust, aga kuna lõpptulemus oli sedavõrd maitsev, siis tekkis mõte Korfu kuke kohta ka blogi vahendusel muljetada. Seepärast ka vabandused, et pildivalik ei kuulu kauneimate kategooriasse. Midagi siiski pildile õnnestus saada.

Küllap olete juba märganud, et liikvele on läinud õnnelikud kanad ja kuked. Nii ühes kui teises blogis on muljetatud vabapidamise kanade liha võrratust maitsest ja jääb üle vaid ohata, et tavatarbijale suurtes kettides seni veel õnnelike kanade liha ei pakuta. Mina olen oma varusid täiendanud Sadamaturul ja sealt ostetud linnud on olnud küll väga hõrgud ja mahlased. Mõni aeg tagasi tõin koju nii kana kui kuke.
Kana puhul ei olnud küsimustki, tegime taaskord imemaitsvat ja uskumatult lihtsat Thomas Kelleri krõbedat ahjukana.
Kuke puhul kratsisin enne veidi kukalt. Kukk ei ole just kõige levinum kaup ja minu meelevalda oli sattunud lausa kukepojake: see oli tõesti suuruselt selline äsja (kui üldse) tibust kuke staatusesse jõudnud isend, kes kaalus napilt üks kilo.

Erinevaid kuke valmistamise retsepte lapates jõudsin lõpuks välja Kreekast, täpsemalt Korfust, pärit retsepti juurde, kus kukke tuleb küpsetada tomatikastmes, loorberi, kaneeli ja muude väärt lisandite kaisus. Koostisainete loetelu tekitas kohe veendumuse, et mäng on küünlaid väärt ehk lõpptulemus tasub äraproovimist.
Pean tunnistama ka seda, et Korfu suhtes ei ole ma sugugi neutraalne. Minu lapsepõlve üks lemmikraamatuid oli Gerald Durrelli “Minu pere ja muud loomad” ja ma olin täielikult lummatud Korfu saare floora ja fauna kirjeldusest ja samavõrd neist veidi karikatuursetest, kuid äärmiselt südamlikest kreeklastest, kellest kirjanik nii värvikalt kirjutada on suutnud. Korful tahan kunagi ise ka ära käia. praeguseks olen sattunud nii mitmelegi Kreeka saarele ja ka mandrile, kuid salaunistus on endiselt Korfu 🙂
Aga tagasi kuke juurde. Algne retsept on pärit SIIT, töö käigus sai mõned muudatused tehtud.
Ühe Korfu-stiilis kuke valmistamiseks on vaja:
1 tükeldatud kukk või kana
7 küünt küüslauku
2 sibulat hakituna
2-3 loorberilehte
1 tl kaneeli
1 tl soola
värskelt jahvatatud musta pipart
400 gr purk purustatud tomateid
2 spl balsamico või punase veini äädikat
0,5 l kanapuljongit
1,5 dl valget kuiva veini
2 spl suhkrut või mett
õli ja võid praadimiseks
Tee nii: kuivata liha majapidamispaberiga patsutades. Sega kaneel, sool ja pipar. Veereta lihatükke maitseainetes. Kuumuta pannil õli ja või segu ning prae liha mõlemalt poolt kuldpruuniks. Aseta ahjupotti. Lisa pannile õli ning hauta keskmisel kuumusel hakitud sibulat ca 5 minutit, lisa peeneks hakitud küüslauk ning hauta veel mõned minutid. Lisa purustatud tomatid, suhkur ning veiniäädikas ja kuumuta. Lisa veel vein, loorberilehed ja puljong ning lase keema tõusta. Kalla tomatikaste lihale ja aseta kaanega kaetud ahjupott eelkuumutatud ahju ca 180-200 kraadi juurde 1-1,5-2 tunniks (küpsetusaeg sõltub nii linnu suurusest kui ka vanusest) . Mina küpsetasin oma Slow Cooker potis ja 5 tundi 77 kraadi juures.
Puista peale hakitud peterselli. Juurde sobib hästi kas keedetud pasta või ka riis.
Imeliselt maitsev ja kaneel sobib kukele kui valatult!

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.