Mädarõikakreem – lemmik, mis sobib peaaegu kõigega

Esileht / Määramata / Mädarõikakreem – lemmik, mis sobib peaaegu kõigega
Alustan sellest, et minu sõprus mädarõikaga ei ole liiga pikk olnud. Hakkasin mädarõika mõnust aru saama alles mõni aasta tagasi ja nüüd aina imestan, kuidas ma enne hakkama sain. Liharoogadele täiesti asendamatu. Lisaks suudan seda pea kõikide soolaste toitude juurde sobitada. Olgu mainitud tõe huvides see, et mulle maitseb pigem kreemjas mahe mädarõigas ja seda meil tavalises poes kahjuks ei müüda. Tõin seda kas reisidelt (UK-st tulles oli alati mul kohvris paar purki horseradish cream’i) ja hiljem ka M&S toidupoest. Kuni ühel päeval saabus selgus ja arusaam, et tegelikult saab edukalt sobiva maitsega mädarõikakreemi ise ka valmistada. Peale seda valgushetke on meil kapis alati valmis purgike mädarõikakreemiga igaks elujuhtumiks.

Mädarõikakreem ja tallekeel – kes neid jõuaks lahuta
Aluseks võtsin SELLE retsepti. Olen seda ajapikku käepäraseks kohandanud ja tavaliselt segan purgitäie valmis üsna loominguliselt käies läbi soolane-magus-hapukas-piprane jne maitsekategooriad ja lisan igast liigitusest mõne käepärase lisandi.
Alustuseks võiks teha nii:
2 dl paksemat hapukoort (kui tahad hästi kreemist ja paksu tulemust, nõruta hapukoort paar tundi sõelal). Võib lisada ka veidi toorjuustu
50 ml hästi peenelt riivitud mädarõigast (paar päeva tagasi ostsin Rimist, seega peaks olema täitsa saadaval. Võid asendada ka purgimädarõikaga, meil  müüdavad variandid on kõik üsna suure mädarõikasisaldusega)
1 tl vedelat mett
2 tl Dijon sinepit
2 spl sidrunimahla

soola ja pipart maitse järgi
Maitse mitmekesistamiseks võid katsetada erinevaid lisandeid – värsked ürdid, suitsune paprika, tšillisädemed jne.
Mikserda kõik ained kokku, lase mõned tunnid seista. Tarvita lõppsaadust leival, lihal, salatis, heeringal, munal või kus iganes. Tallekeel isetehtud mädarõikakreemiga on ohkama ja õhkama panev kogemus.
Säilib kuni 2 nädalat

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.