Kodune Nutella ehk sarapuupähkline šokolaadivõie

Esileht / Määramata / Kodune Nutella ehk sarapuupähkline šokolaadivõie

Ma ei tea, kuidas on teiste perede lastel, kuid mina pean Nutellat küll doseerima. Pean silmas seda, et kui poegadel oleks kogu aeg vaba ligipääs Nutellale, siis tõenäoliselt oleks neil kõigil kolmel silmavärv juba šokolaadipruun ja soontes ringleks šokolaadi ja sarapuupähkline ollus. No ei ole meil olukorda, et Nutellat ei taheta.

Nutella pärineb Itaaliast ja tegemist on Ferrero poolt kaitstud kaubamärgi nimega. Magusa pähkli-šokolaadivõide algne idee on pärit samuti Itaaliast ning selle valmistamiseks kasutati piima, kakaod, sarapuupähkleid, suhkrut, palmiõli ja vaniljet. Koostisainete loetellu võis kuuluda ka teisi pähkleid – näiteks võib kasutada nii sarapuupähkleid kui mandleid 50/50 vahekorras. Maailmas on see laste lemmik tuntud eelkõige Nutella nime all ja olen ka ennast tabanud igalt Itaalia reisilt ühte purgikest kaasa tarimas. Olete märganud, et heaks turundusvõtteks on veel erinevate piltidega klaasidesse pakendatud Nutella ning pakend on hiljem kasutatav joogiklaasina. Minul on küll väike kogumiskirg vahel välja löönud.

Hea uudis on see, et Nutella on täiesti koduste ja käepäraste vahenditega ka valmistatav.
Kes tahab keerukamat (ja kindlasti väga maitsvat) varianti, võib vaadata SIIA.
Mina eelistan veidi lihtsamat moodust ja sellegipoolest julgen kinnitada, et maitselt jääb see magus võie väga nauditav ja sarapuupähkli mõnus maitse joonistub välja palju selgemalt. Lastele meeldib Nutella kodune variant ka väga.
Minu versioon Nutellast on selline:
100 gr sarapuupähkleid
100 gr tuhksuhkrut
100 gr piimašokolaadi*
2 spl kakaopulbrit (ikka seda päris kakaod, mitte magustatud ja lahustuvat)
1 tl vanillisuhkrut
veidi õli (eriti hea on palmiõli, mina selle puudusel kasutasin tavalist rapsiõli)
Tegevuskäik on lihte. Rösti ahjus või pannil pähklid, kuni koor pähklitelt lahti lööb. See käib üsna kiirelt, mõne minutiga hakkavad pähklid kuumas kidisevat häält tegema, mis viitab sellele, et koor tuleb lahti.

Eemalda näppude vahel pähklitelt koor. Pildil on näha, kuidas isegi kerge esimese mudimise peale eralduvad tuumad koortest.
Püreesta pähklid köögikombainis kuni tulemuseks on pastataoline mass.

Pildil on näha, et pähklitest on moodustunud pasta, mis jääb nõu seinte külge kinni.
Kalla pähklimass kaussi, lisa kõik koostisained. Sulata šokolaad veevannil ning lisa ka sulatatud piimašokolaad. Sega kõik läbi. Lisa juurde ka õli ja timmi sellega võide paksus parajaks. Minul kulus õli ehk umbes neli supilusikatäit.

Kalla purki ja varu aegsasti valmis paras kogus saiaviile.
Voila!

* Olen teinud ka tumeda šokolaadiga ning lisanud siis piimase-koorese maitse andmiseks veidi kondenspiima. Jäi samuti väga maitsev.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.