Maasikatega Pavlova, kuhu peidetud rabarberi-ingveri vahekiht ja tume śokolaad

Esileht / Määramata / Maasikatega Pavlova, kuhu peidetud rabarberi-ingveri vahekiht ja tume śokolaad

Selle Pavlova nimi võiks olla ka teravamaks tuunitud Pavlova.
Miks ma klassikat tuunima hakkasin?
Põhjus on lihtne: nimelt tekitas minu elu esimene Pavlova mulle korraliku pettumuse. Tegemist oli hästi klassikalise variandiga – beseepõhi, vahukoor ja maasikad – ja see kõik kokku maitses läägelt ja minu maitsele üsna mõttetult. Mul nimelt mingi geneetiline defekt, et magusat väga ei armasta ja kui üldse magusat söön, siis peab olema parajalt haput ja/või mõru maitset magusale õigustuseks. Sellele elu esimesel Pavloval polnud ei üht ega teist. Oli üsna lääge ja suurem osa magusroast minust sinna taldrikule jäigi.
Teemat veidi arendama hakates olen leidnud variante, kuidas Pavlovale veidi teravust lisada. Kõnealusele Pavlovale tuli tavapärastele komponentidele lisaks veel rabarber ja ingver (taevalik kooslus, üks minu lemmikuid) ning tume mõru śokolaad. Kokku sai ülimõnus õhuline kevadine kook, mis sai üsna kiirelt laualt otsa. Ja ingverise rabarberikreemiga, mille alla peidetud veel tume śokolaad, sai ka magus ja vahune pealispind korralikut särtsu juurde.
Ahjaa, maasikaid ostes tasub küsida Kreeka maasikaid. Need maitsevad nagu päris maasikad ehk siis tunduvalt magusamalt, kui valdavalt saadaolevad Hispaania marjad.

Pavlova põhja tegemiseks kasutan Nami-Nami retsepti väikeste muudatustega. Tegin poole kogusest ja jätkus viieliikmelisele perele ning jagus ka lisatükkideks neile, kel ühest tükiks väheks jäi.

Vaja läheb:
4 L suurusega muna valget
näpuotsaga soola
1 dl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
2 spl tärklist
1 tl valge veini äädikat
Eelkuumuta ahi 160 kraadini. Vahusta munavalged soolaga koos tugevaks vahuks. Lisa vahustatud munavalgetele jaokaupa suhkur. Lisa vahule veel vaniljesuhkur, tärklis ja veiniäädikas ning sega ettevaatlikult läbi. Laota munavaht õliga määritud küpsetuspaberile ümmarguse kuhjana ning vormi keskele süvend. Alanda ahju kuumus 110 kraadini ning aseta Pavlova ahju. Küpseta vähemalt 1,5 tundi, minul kulus isegi rohkem. Valmis Pavlova peaks olema pealt krõbedaks ja kuivaks muutunud. Keera ahju kuumus maha ning lase paokil uksega ahjus maha jahtuda.
Sulata veevannis ca 50 gr tumedat śokolaadi. Mida mõrum ja suurema kakaosisaldusega, seda parem. Śokolaadisel vahekihil on lisaks mõnusale maitsele ka erinevaid täidiseid omavahel blokeeriv omadus – täidisega vettiks Pavlova üsna kiiresti läbi, śokolaad aitab moodustada vahekihti, mis aitab beseel oma krõbedust kauem säilitada. Aitäh, Kristel, kasuliku nipi eest. Laota sulanud śokolaad beseekihi keskele süvendisse.

Koori ja haki ca 200 gr rabarbereid, riivi sisse paar lusikatäit värsket ingverit ning keeda 1 dl suhkruga, kuni rabarber on pehme ning mahl veidi vähemaks haudunud. Sega rabarberimoos 100 gr toorjuustuga ning pane külmkappi jahtuma. Jahtunud toorjuustusegu laota hangunud śokolaadikihi peale.

Vahusta 200 ml vahukoort 0,5 dl suhkru ja 1 tl vaniljesuhkruga üsna tugevaks vahuks. Kata vahukoorega raberberi-toorjuustukiht. Vahukoore peale laota ohtralt maasikaid. Kaunista melissilehtedega.

Naudi hõrkudel hetkede. Veinisõbra veinisoovitus: siia sobib kenasti kõrvale vahuvein ning rohke happega vähemagus dessertvein, nagu Beerenauslese või Picolit Itaaliast. Hetkel soovitan suviselt kerget vahuveini Canella Spumante Rose Pinot Noir marjast.

Miks ka mitte eelseisval emadepäeval pakkuda maasika-rabarberi Pavlovat koos mõnusa piduliku joogiga kõikidele armsatele emadele.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.