Värsket tinti, mõtelge!

Esileht / Määramata / Värsket tinti, mõtelge!

Värske meretint on minu jaoks kultuskala. Olles üles kasvanud Pärnus, oli kindel see, et ühel kevadisel hetkel tuli meretint Pärnu lahte ning meie kodu kööki sigines värske kurgi sarnane lõhn. Meretindi teine nimetus on ka kurgikala ning see kirjeldab üsna täpselt seda ainuomast lõhna. Mulle väga maitses värskelt praetud tindikala. Magus ja mahe, erinev kõikidest teistest kaladest. Ning kes veab paralleele Peipsi tindiga, siis need on ikkagi kaks päris erinevat kala.

Siis kulges elu nii, et tulin Tallinnasse äää ja unustasin tindikala hästi paljudeks aastateks. Armastus tindikala vastu oli varjusurmas. Kui aga sel aastal juhtusin kuulma, et aeg-ajalt liigub meretinti ka Põhja-Eestis, vallandus minus valulik igatsus selle lapsepõlve lemmikkala järgi. Alates sellest hetkest võis mind näha nukralt kondamas Tallinna turgude läheduses. Mitu nädalat oli mu missioon määratud ebaõnnestuma. Kui käisin Kalaturul (kus nädal tagasi oli olnud), siis oli see tindivaba ja pärast kuulsin, et hoopis Nõmme turul oli pakutud. Ja selline skeem kordus ning mina olin endiselt tindikalata ja igatsus muutus ainult valulikumaks.
Kuni…ühel kaunil pühapäevahommikul saabus minu telefonile SMS, et Keskturul on värske meretint müügil. Olen hästi tänulik Tiinale, kes seda väärtuslikku infot minuga jagas!
Loomulikult sai turult kohe kotitäis tinti ära toodud  ja õhtustele külalistele mõeldud menüü tindikala võtmes ümber sätitud.
Ja kui paljude lapsepõlve lemmikmaitsetega lisandub täiskasvanuna maitstes arusaam, et selle nautimiseks tuleb vist ikka laps olla (minul on juhtunud nii igasuguste kirjude koerte, küpsisetortide, kass arturite ja muude lapsepõlve maiustega), siis tindikala maitses vähemalt sama hästi kui lapsepõlves. Super!
Meretindi töötlemist alusta kala puhastamisest. Lõika ära pea, alusta lõikamist selgroo poolt ning koos peaga peaks eralduma vaikselt tõmmates ka sisikond. Kui tindil on mari, siis jäta see alles. Selgroo küljest tuleks kätte saada kindlasti ka ujupõis (ujupõies võivad pesitseda parasiidid), teravatipulise väikese noaga on ujupõis üsna kergelt eemaldatav. Pese kalad peale puhastamist veel üle.

Tinti on kõige lihtsam munas-jahus paneerida ja pannil praadida. Selleks sega kalad soolaga läbi ja lase veidi aega seista (minul kulus 1 kg peale umbes 1 spl soola). Klopi vähese piimaga lahti üks muna ning teisele taldrikule puista jahu. Veereta tinte esmalt munas ja siis jahus ning prae siis mõlemalt poolt kuumal pannil õlis või õli ning või segus kuni kalad on kuldkollased.

Söö kohe soojalt ning väikeste tintide puhul ei olegi vaja selgroogu eemaldada. See mõnus kerge krõmps käib asja juurde.
Pannil krõbedaks küpsenud saba jätab ainult asjatundmatu järgi. Ja marjaga kalad on gurmaanide meelispala 🙂
Soovitan küll kõigil, kes vähegi meretindile peale satuvad, see kevadine kurgilõhnaline kala järele proovida ja loodetavasti vallandab see samad emotsioonid, mida mina juba lapsest saati kaasas kannan 🙂
Meretint või ka meritint on muide hoopis lõheline, kes tuleb ainult puhtasse vette. Meil liigub kevadeti kudemise ajal. Kes tahab täpsemat infot, siis palju põnevat tinti kohta on kirjas SIIN.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.