Rabarberipirukas – lihtsuse võlu

Esileht / Määramata / Rabarberipirukas – lihtsuse võlu

Esimese hooga hakkasin ikka rabarberikoogist rääkima, aga siis paigutasin oma koogi pigem piruka kategooriasse. Selle rabarberitäidisega küpsetise loogika on nende lõputute pie-tüüpi pirukaliste perekonnast. Inglisekeelne nimetus olekski rhubarb pie, mitte rhubarb cake. On ta siis pirukas või kook, mõnusaks teeb selle küpsetise lihtsuses peituv võlu. Rabarberil on siin võimalus hiilata. Välimuselt see kook või pirukas väga jalust ei niida, kuid puudujäägid visuaalis teeb tasa rikkalik mahlane hapukas maitse. Seda tüüpi koogid kipuvad saama ka kokandusportaalides kõrgeimaid reitinguid ja, tõepoolest, raske on midagi mõnusamat ette kujutada, kui üks mahlane kuum hapukas pirukas ja külm vaniljejäätise pall seal kõrval.

Kusjuures rabarber on pärit mu naabrinaise aiast, kelle rohelised näpud suudavad juba aprilliks valmis kasvatada suured pirakad rabarberivarred, sekka värsket sparglit ka.
Rabarber ise vääriks eraldi pühendumist. Sellist kaunist värvide mängu võib nautima jäädagi.

Aga rabarberipirukast. Põhjaks läks kõige lihtsam ja täiesti suhkruta muretainas. Kuna koostisaineid on pirukal vähe, siis on eriti oluline, et need oleksid parimad. Seega, kui on või, siis ikka või, mitte küpsetusmargariin. Sama retsept sobib nii soolaste kui magusate pirukate baastainaks.
Põhi tuleks valmis näppida 100 grammist külmast võist, millele tuleb juurde lisada 150 grammi jahu, kuhu on segatud 1 tl soola. Noaga tuleks külma võid lõikuda seni, kuni moodustub puru. Siis tuleks lisada jupikaupa 50 ml jääkülma vett, tainas kiiresti kokku palliks suruda ning külmkappi vähemalt pooleks tunniks panna.
Jahtunud tainas tuleks jagada kaheks osaks – 2/3 läheb põhjaks ning 1/3 katteks. Suuremast tainapallist vormi nii suur ring, et see kataks vormi põhja ja küljed.

Ülejäänud tainapallist vormi täpselt nii suur ring, et sellest moodustuks kaas täidisele. Lõika sisse mõned avaused, et küpsemise ajal pääseks aur välja. Mina kasutan selleks piparkoogivorme – lõikan augud sisse ja väljalõigatud kujundi tõstan veidi kõrvale nagu potikaane.
Rabarberitäidiseks läheb 500 gr kooritud ja tükeldatud rabarberit, 2-3 dl suhkrut, 5 spl jahu, veidi võid ja riivitud värsket ingverit.
Sega omavahel jahu ja suhkur. Puista umbes 1/4 segust koogipõhjale, siis laota sinna peale puhastatud ja tükeldatud rabarber ning ülejäänud suhkru-jahusegu puista rabarberile peale. Kui soovid, riivi juurde veel värsket ingverit, selle võid eelnevalt rabarberitükkidega läbi segada. Kõige peale paiguta veidi võitükke ning kata täidis tainakaanega.
Küpseta 220 kraadi juures 15 minutit ning siis 180 kraadi juures veel 40 minutit.

Soojana on piruka täidis mõnusalt vedel ja pirukat kattev tainakiht krõbe. Juurde sobib ideaalselt külm vaniljejäätis või vaniljekaste.
See ON väga maitsev!

Veinisoovitus Veinisõbralt: siia sobib piisava happega hiliskorje vein, soovitaksin meie valikut Tarapaca Late Harvest Sauvignon Blanc Gewürztraminerit.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.