Spargli ja brie-juustu quiche ehk mõnel kohe on naabritega vedanud

Esileht / Määramata / Spargli ja brie-juustu quiche ehk mõnel kohe on naabritega vedanud

Alustuseks pean laskma kuuldavale ülistuslaulu oma rohenäpust naabrinaisele, tänu kellele on mul juba aprilli viimastest päevadest olemas nii koduküla rabarber kui ka … spargel! Ma ei uskunud esmalt oma silmi, kui keskmine poja naabrinaise saadetise köögilauale laotas. Täitsa kodumaine õrn värske spargel ja juba praegu. Tänud sulle, Edith ja eriti suur tänu selle eest, et raatsid sedavõrd väärtuslikku kraami jagada!

Need mõned õrnad sparglioksad oleksin ma võinud ilma suurema probleemita üksi ja kohemaid ära süüa. Näiteks SELLISEL moel. Samas tahtsin esimesesi sparglihetki kogu perega jagada ja siis tundus mõistlik teha üks mõnus pirukas. Värskest pirukast jagus ka spargli kasvatajale paar tükikest tänuks saatmiseks. Kuna värske spargel on sedavõrd pehme ja õrna maitsega, siis vooderdasin sparglile aseme kreemise ja maheda maitsega brie-juustuga (et juust ei hakkaks domineerima). Üldiselt võib selle piruka juures olla üsna loominguline juustude valikul, kuid kardan, et tugevamaitselised juustud (nt pecorino) võivad spargli õilmitsemist veidi varjutama hakata. Mahe kitsejuust sobiks ka kindlasti hästi.
Pirukas ise on äärmiselt lihtne. Põhja tegin pärmi-lehttainast, mille rullisin nii õhukeseks kui sain. 500-grammisest pakist kulus ära 1/4 ehk siis kokku umbes 125 grammi tainast läks põhjaks.

Põhjale laotasin värskelt hakitud ürte. Seekord karulauku ja peterselli. Mõlemaid pisem peotäis. Siis vooderdasin sparglile kreemise ja pehme aseme. Asetasin tainale peale brie-juustu õhukesi viile.
Siis segasin 200 ml kohvikoort kahe munaga. Lisasin veidi soola ja pipart (soola lisamine sõltub juustu soolasusest, kui on tegemist soolase juustuga, võid ka jätta soola lisamata). Kallasin segu juustuga voordedatud põhjale. Sinna peale asetasin spargli. Piserdasin sparglitele veidi oliiviõli, et  nad liiga kuivaks ei küpseks.
Siis läks pirukas eelkuumutatud ahju 200 kraadi juurde umbes pooleks tunniks küpsema.

Kui on soovi quiche’i juurde veini pakkuda, siis võiks sobida Moseli RK Weissburgunder alias Pinot Blanc ning punastest veinidest Uue Maailma Merlot marjast valmistatud veinid või muud marjased punaveinid. Veinisoovituse annab Veinisõber.

Uskuge või mitte, need esimesed viis mahlast sparglit suutsid kogu selle piruka teha tõeliseks pidusöögiks.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.