Forelliäkine

Esileht / Määramata / Forelliäkine
Mis kala keegi otsib, seda ta saab (Kihnu)
Äkine on üks rannarahva seas väga laialdaselt levinud mooduseid, kuidas värske kala kiiresti ja kerge vaevaga mõnusaks suutäieks saab. Äkist tehakse kõige sagedamini siiast, kuid paraku on viimastel aastatel kodumaine siig järjest haruldasemaks muutumas. Kui siiski õnnestub siiga leida, siis tuleks kindlasti enne veenduda ka selles, et tegemist oleks merekalaga. Siseveekalasid toorena süües võib sööjat ähvardada parasiidioht.

Vaja läheb:
0,5 kg forellifileed
2 sibulat, hästi õhukesteks ratasteks või viiludeks lõigatuna
2 spl jämedat või värskelt jahvatatud meresoola
Värsket jahvatatud musta pipart
Sorts valget viina


Lõika forellifileest 3-5 mm paksused ribad. Puista kausi põhja soolakiht. Lao forellitükid kaussi vaheldumisi sibularataste, soola ja pipraga. Igale kihile piserda peale sorts valget viina. Aseta kauss või taldrik kummuli kausile peale ning raputa kogu kausitäit tulgevalt edasi-tagasi veidikese aja jooksul.
Naudi äkist võiga rötsaial või värskel valgel saial.

Retsept ilmus Oma Maitse 2011. aasta mainumbris

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.