Haugi- ja lutsumaksa pirukad

Esileht / Määramata / Haugi- ja lutsumaksa pirukad

Kala otsib, kus sügavam, inimene, kus parem (Kaarma)

Haugiliha on magusa maitsega ja paljude kalasõprade lemmik. Haugiliha täidisega pärmitainast pirukaid võib kirjeldada tõeliselt mõnusa ja mahedana. Pärit on selline kooslus Vene köögist. Koheva pärmitainast ümbrise see on klassikalised kala kaaslused – till, keedetud muna, hapukoor. Kõige lihtsam on pirukate valmistamisel kasutada juba valmis haugifileed, aga julgemad ja oskajamad võivad haugiliha puhastamise ja fileerimise ka ise ette võtta.

Kuna haugiliha kipub ka veidi kuiv olema, siis võib pirukatäidisele lisada veidi suitsupeekonit. Aga ainult veidi, et havi magus ja mahe maitse ikka alles jääks.
Tainas:
250 ml piima
2 muna
100 gr võid
50 gr presspärmi või 1 pakk kuivpärmi
1 spl suhkrut
7-8 dl jahu
½ tl soola
Tõsta kõik koostisained enne valmistama hakkamist aegsasti valmis, et nad oleksid taina tegemise ajal toasoojad. Soojenda piim käesoojaks. Lahusta piimas presspärm. Kui kasutad kuivpärmi, siis sega see jahuga. Lisa piimale jahu, suhkur, sool, sulatatud ja jahutatud või ja munad. Sõtku, kuni moodustub ühtlane läikiv tainas, mis lööb kausi ja käte küljest lahti. Raputa tainale veidi jahu, vormi tainapall, kata kilega ja jäta vähemalt 1,5 tunniks külmkappi. Võta tainas külmkapist, rulli jahusel pinnal laiali ning lõika ca 10 cm läbimõõduga rattad.
Aseta iga tainaratta keskele korralik supilusikatäis haugi- või lutsumaksa täidist ja vajuta piruka served hoolikalt kinni. Igaks juhuks võid piruka servi kas veega või munaga niisutada ja siis kokku vajutada. Aseta pirukad ahjuplaadile, määri pealt munavalgega, puista peale seesamiseemneid ning küpseta 180-200 kraadises ahjus, kuni pirukad on kaunilt kuldpruunid.

Haugitäidis
1-2 peeneks hakitud sibulat
50 gr suitsupeekonit
300 gr haugifileed
2 keedetud muna
Ohtralt hakitud värsket tilli
Soola ja pipart
100 gr hapukoort
Õli praadimiseks
Haki sibul ja prae keskmisel kuumusel pannil klaasjaks. Lisa hakitud suitsupeekon ja kuumuta koos sibulaga läbi. Purusta köögikombainis või noaga hakkides haugifilee. Haki keedetud munad peeneks. Sega omavahel kokku sibula-peekoni segu, peenestatud haugifilee, muna, hakitud till ning hapukoor. Maitsesta segu soola ja pipraga.

Lutsumaksa täidis
Kes lutsu puhastanud, teab, et lutsumaks on parajalt suur. Lutsumaks on oma maitselt üsna sarnane tursamaksale ning kasulikkuse koha pealt ei jää ta tursamaksale alla – Omega 3 rasvhapped ilma igasuguste kapsliteta. Lutsumaksa ei tohiks kindlasti ära visata. Kõige lihtsam moodus on maksa lihtsalt pannil või sees praadida – maitseks siis vaid soola ja pipart. Kui aga parasjagu plaanis pirukategu, siis soovitan ära proovida lutsumaksa pirukad – nende maitse on tõelise kalasõbra jaoks vastupandamatu.

Lutsumaks tuleks piruka jaoks kas siis pannil võis praadida või loorberi, soola ja vürtsiteradega maitsestatud vees keeta ca 5 minutit (sõltuvalt maksa suurusest).
Praetud või keedetud maks tuleks peeneks hakkida, segada umbes sama koguse keedetud ja hakitud munaga, hautatud sibulaga, rohelise hakitud sibulaga ning maitsestada soola ja pipraga. Võib lisada ka hapukoort.

Retseptid ilmusid Oma Maitse 2011. aasta mainumbris

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.