Marineeritud luts

Esileht / Määramata / Marineeritud luts

Parem üks luts kui kaks vähka (Maarja-Magdaleena)

Lutsust ei osata lugu pidada. Kas on põhjuseks selle kala libe ja limane nahk või eelarvamused? Marineeritud lutsust magusamat ja mõnusamat kalaampsu annab leida. Lutsu on nimetatud ka vaese mehe angerjaks ja marineeritud lutsu magus-mahe maitse meenutab tõepoolest veidi seda kodumaiste kalade kalleima otsa esindajat.

Vaja läheb:
1 kg lutsu
0,5 sl soola


Marinaad:
0,5 liitrit vett
2 loorberilehte
5-7 tera valget pipart
5-7 tera vürtsi
0,5-1 sl suhkrut
2 sl 30%-list äädikat
Puhasta luts, hõõru nahalt soola abil maha limakiht. Pese voolava vee all kala puhtaks ning puista soolaga üle. Lase seista umbes 1 tund. Pane marinaadiained potti ja kuumuta. Lõika luts 5 cm paksusteks tükkideks ja pane keeva marinaadi sisse. Keeda keskmisel kuumusel 15 minutit. Kui tahad paremini tarretuvat marinaadi, keeda ka lutsupead koos teiste tükkidega marinaadis. Võta kalatükid välja ja lao purki. Lase maitsevedelikul veidi jahtuda ning vala läbi sõela purki. Kata purk kaanega ja lase jahtuda.


NB! Ära mitte mingil juhul ära viska lutsumaksa. Sellest saab väga hõrgu suutäie niisama pannil praadides või siis ka pirukatäidisena kasutades.


Retsept ilmus Oma Maitse 2011. aasta mainumbris

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.