Pasteet on selline universaalne kraam, mida võiks ikka kodus
olla. Sobib nii mõnusa kerge vaheampsu jaoks leivale määrida ning aitab
vajadusel välja ka ootamatute külaliste puhul (kui näiteks väikestel ahjus
röstitud saiadel seda serveerida).
olla. Sobib nii mõnusa kerge vaheampsu jaoks leivale määrida ning aitab
vajadusel välja ka ootamatute külaliste puhul (kui näiteks väikestel ahjus
röstitud saiadel seda serveerida).
Kanamaksast tehtud pasteet jääb hästi meeldivalt magus ning
eriti hõrguks teeb selle retsepti maksa eelnev piimas leotamine. Teine kaval
komponent on värskelt jahvatatud rohelise terapipra kasutamine, mis jätab pasteedile veidi
teistlaadse ja väga hästi maitsekomplekti sulanduva maitse. Muus osas on
tegemist üsna klassikalise retseptiga, mis on täiuslik ka niisama süües, kuid
mulle meeldib lisada vahel pasteedile ka meelepäraseid lisandeid – musta ploomi
magus maitse harmoneerub maksaga ideaalilähedaselt, samas kui kuivatatud
jõhvikad annavad mõnusa magus-hapu nüansi. Pähklite, seemnete, ürtide jm
kraamiga võib julgelt katsetada ja nii on tulemuseks iga kord uue mekiga mõnus
leivamääre.
eriti hõrguks teeb selle retsepti maksa eelnev piimas leotamine. Teine kaval
komponent on värskelt jahvatatud rohelise terapipra kasutamine, mis jätab pasteedile veidi
teistlaadse ja väga hästi maitsekomplekti sulanduva maitse. Muus osas on
tegemist üsna klassikalise retseptiga, mis on täiuslik ka niisama süües, kuid
mulle meeldib lisada vahel pasteedile ka meelepäraseid lisandeid – musta ploomi
magus maitse harmoneerub maksaga ideaalilähedaselt, samas kui kuivatatud
jõhvikad annavad mõnusa magus-hapu nüansi. Pähklite, seemnete, ürtide jm
kraamiga võib julgelt katsetada ja nii on tulemuseks iga kord uue mekiga mõnus
leivamääre.
Vaja läheb:
500 gr jahutatud broilerimaksa
2 dl piima
100-150 gr võid
2 sibulat
2 küüslauguküünt
2 tl rohelist pipart
2 loorberilehte
2 tl värkset hakitud tüümiani
1 tl soola
½ tl värskelt jahvatatud musta pipart
50 ml konjakit või brändit
100-150 gr võid
2 sibulat
2 küüslauguküünt
2 tl rohelist pipart
2 loorberilehte
2 tl värkset hakitud tüümiani
1 tl soola
½ tl värskelt jahvatatud musta pipart
50 ml konjakit või brändit
Lisandiks võid soovi korral pasteedi sisse segada:
– musta ploomi ja röstitud kõrvitsaseemneid
– päikesekuivatatud tomated ja piiniaseemneid
– kuivatatud jõhvikaid ja päevalilleseemneid
– seeni, oliive, peterselli, kappareid vm meelepärast
Siin minu üks lemmikkooslusi – röstitud kõrvitsaseemnete ja musta ploomiga pasteet |
Eemalda maksalt kelmed ja sidekoed. Leota esmalt maksa
piimas vähemalt paar tundi kuni üleöö. Kurna maks piimast välja ja patsuta
köögipaberiga kuivaks.
piimas vähemalt paar tundi kuni üleöö. Kurna maks piimast välja ja patsuta
köögipaberiga kuivaks.
Koori ja haki sibul ning küüslauk. Kuumuta pannil keskmisel
kuumusel mõni lusikatäis võid ning hauta esmalt sibulaid mõned minutid. Kui
sibul on pehme, lisa küüslauk ja kuumuta kergelt läbi. Lisa pannile maks,
roheline pipar, tüümian ning loorberilehed. Maitsesta soola ja pipraga ning
prae, kuni maks on pruunistunud, kuid väldi üleküpsetamist. Maksa praadimiseks
kulub umbes 5 minutit. Lisa pannile konjak või brändi ning hauta, kuni vedelik
on aurustunud ning maks läbi küpsenud.
kuumusel mõni lusikatäis võid ning hauta esmalt sibulaid mõned minutid. Kui
sibul on pehme, lisa küüslauk ja kuumuta kergelt läbi. Lisa pannile maks,
roheline pipar, tüümian ning loorberilehed. Maitsesta soola ja pipraga ning
prae, kuni maks on pruunistunud, kuid väldi üleküpsetamist. Maksa praadimiseks
kulub umbes 5 minutit. Lisa pannile konjak või brändi ning hauta, kuni vedelik
on aurustunud ning maks läbi küpsenud.
Eemalda loorberilehed, lase maksal veidi jahtuda ning
püreesta köögikombainis lisades ülejäänud või.
püreesta köögikombainis lisades ülejäänud või.
Kui soovid lisandeid maitsete mitmekesistamiseks juurde,
siis lisa need nüüd. Ploomid, päikesekuivatatud tomatid jm haki enne lisamist
väikesmaks.
siis lisa need nüüd. Ploomid, päikesekuivatatud tomatid jm haki enne lisamist
väikesmaks.
Maitsesta lõpptulemus soola ja pipraga ning kalla purki või
kaussi ning aseta külma. Tarvitamiskõlbulik on pasteet kohe peale mahajahutamist,
parim aga alates järgmisest päevast.
kaussi ning aseta külma. Tarvitamiskõlbulik on pasteet kohe peale mahajahutamist,
parim aga alates järgmisest päevast.
Sama retsept on ka Rannamõisa blogis.
Vasta