Maapirni-ürdileib speltajahuga

Esileht / Määramata / Maapirni-ürdileib speltajahuga

Esmalt tuleb tänada õnne, et mul on olemas sõbrad, kes aeg-ajalt vajavad abi kotitäie (suure, kusjuures) maapirnide realiseerimisel. Mis saab olla mõnusamat, kui sellelaadse abi osutamine. Tänud Agele!
Ja kes veel ei teadnud, siis maapirn on oma headelt omadustelt kasulikeimaid köögivilju üldse. Inuliini sisaldab ta ka ohtralt (kuni 16%), nii et lisaks mõnusale ja ainuomasele maitsele ja kõrgele toiteväärtusele lisab maapirn toitudesse ka küllaga vajalikke aineid meie ainevahetuse tarbeks.

Maapirni küpsetamisel muutub ta maitse magusaks, kohati isegi kergelt läägeks. Samas sobitub see omadus mõne toiduga ideaalselt – risoto maapirnist on puhas klassika ning hästi maitsev on ka kergelt võis koos salveiga karamellistatud maapirn. Püreesupp on võrratu – minu lastele meeldib maapirn supina väga. Kõige lihtsam võimalus on aga maapirni lihtsalt toorete viiludena ära krõmpsutada või toorsalatisse ribasid riivida. Muide – ingliskeelses kirjanduses nimetatakse maapirni Jerusalem Artichok’iks ja seda väidetavalt maitsesarnanuse tõttu artišokiga. Teine nimetus on ka sunchoke. Eesti keeles kohtab ka juudikartuli nime, mis on päris vahva nimetus sellele väärt juurikale.
Seekord proovisin maapirnile läheneda aga hoopis teise nurga alt – nimelt lisasin teda karaskilaadsele speltajahuga tehtud leivale. Ja jäin tulemusega väga rahule. Maapirni magus maitse lisandus küpsedes ka leivale ja tulemuseks oli selline mõnusa ning täiesti omalaadse maitsebuketiga leivaline. Liiga palju ei soovita siiski maapirni lisada, pigem võiks lisaks maapirnile seltsiks sobitada ka mõnd muud köögivilja – olgu see siis porgand, pastinaak või ka näiteks kõrvits (mida mina kasutasin).

Leiva sisse läheb vaja:
2 keskmist maapirni riivituna
ca 200 gr riivitud porgandit/pastinaaki/kõrvitsat/suvikõrvitsat riivituna
4 dl speltajahu (võid asendada mõne muu täisterajahuga, nt odrajahu sobib ka hästi)
1 tl soodat
1 tl küpsetuspulbrit
1/2 tl soola
värskeid või kuivatatud ürte (hästi sobib salvei, basiilik, tüümian)
1 muna
2 dl maitsestamata jogurtit või keefiri
2 spl vedelat mett
Klopi kausis lahti muna ja sega see jogurti või keefiriga. Lisa riivitud köögivili, mesi, üridid ja sega läbi.
Sega omavahel jahud, küpsetuspulber, sooda ja sool ning kalla kuivainesegu köögivilja-jogurti-munasegule.
Sega hoolikalt läbi. Tainas peaks tulema üsna paks, nii et vajab vormis laialilükkamist.
Kalla tainas õli või võiga määritud leivavormi sisse ning küpseta 180 kraadi juures ca 35 minutit. Küpsust kontrolli tikuga.
Maitseb kõige paremini soojalt ja võiga. Samas aitab jahule lisatud köögivili hoida leiba ka järgmisel päeval mahlasena.

Imeliselt ahvatleva maapirnirisoto kanamaksaga retsepti leiab aga Pireti blogist.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.