See põnev kapsapirukas pärineb Peipsiveerel elavalt Ritalt, kelle hõrgutavat pirukat teatakse ja tuntakse kogu külas. Esmapilgul intrigeerib taina valmistamise moodus: ühelt poolt on tegemist biskviittainale sarnaneva loogikaga, kuid üllatajaks on siin majonees, mida lisatakse üsna ohtralt. Sama pirukat võib proovida teha ka sibulaga või siis ka kapsa-sibula seguga. Väga maitsev jääb see kapsa ja majoneesiga taina kooslus, seda võin kohe kindla peale lubada.
3 suuremat muna
1 spl hapukoort
5 kuhjaga spl jahu
250 gr rammusat majoneesi
0,5 tl soodat + 0,5 tl äädikat, lusikas kokku segatuna
0,5 kg kapsast
Soola ja pipart
Võid või õli/või segu
Haki kapsas ning prae pannil võis või õli/või segu sees, kuni kapsas on veel kergelt krõmpsuv. Maitsesta soola ja pipraga.
Taina jaoks vahusta munakollased, lisa hapukoor, jahu, majonees, omavahel kokku segatud äädikas ja sooda. Vahusta munavalged ning sega ettevaatlikult ülejäänud taina sisse.
Määri ahjuvorm võiga, kalla pool tainast vormi põhja. Sinna peale laota läbipraetud kapsas. Kalla kapsale teine pool tainast ning küpseta ahjus 180-200 kraadi juures kuni pirukas on kulpruuni värvusega ning tainas ei jää enam tiku külge.
Maitseb hästi nii soojalt kui ka järgmisel päeval jahtunult.
Retsept ilmus ajakirja Oma Maitse 2012. aasta jaanuarinumbris
Vasta