Jaheruug

Esileht / Määramata / Jaheruug

Jaheruug on üks vahva vana toit mis tänapäevakeelde ümberpanduna tähendab kruupidega sülti. Tunnistan kohe üles, et minu vanaema retseptipärandisse jaheruug ei kuulunud. Leidsin selle hoopis Silvia Kalviku “Eesti rahvatoitude” raamatust.

Ärgitas see idee järeleproovima küll, sest kruubid meeldivad mulle iseenesest väga. Süldikeetmisega oli mul seni veidi segane suhe. Mitte et ma sülti ei sööks, vastupidi, vahel võtan hea meelega tükikese, aga minu sülditrauma oli seotud pigem lapsepõlvega ja sellega, et ema keetis teatud vaheaegade järel ikka sülti. Ja kui seda juba keedeti, siis ikka palju-palju. Kogu sahver oli täis õõnsaid anumaid, mis täidetud süldiga. Seni, kuni süldijärge jätkus, muud toitu juurde ei tehtudki ja nii tuli pahatihti juba hommikusöögiks sülti süüa. Lõunaks ja õhtuks niikuinii. Ju seda kõike sai liiga palju ja nii ei ole ise seni tahtnud sülditegu ette võtta.
Aga jaheruug murdis needuse ja uudishimu sai minust võitu. Käisin ära turul, tõin ära seajalga ja seakõrva (et ikka süldiliimi jaguks) ja vasikaliha-konte.

Üldjoontes sarnaneb kogu tegevuskäik tavalise süldikeetmisega. Samal ajal, kui liha keeb, tuleb keeta ka kruubid ja lisada siis vormidesse kruubid ja süldimaterjal vaheldumisi.
Vaja läheb:
1 kg jagu seapead, seajalgu vm tükke
700 gr vasikaliha (võivad olla ka lihasemad kondid)
3-4 l vett
2 koorega sibulat
1 porgand
paar loorberilehte
petersellivarsi
veidi sellerit
10 tera vürtsi ja musta pipart
soola
1-2 dl soolases vees pehmeks keedetud kruupe, sõelal nõrutatud ja külma veega läbi loputatud.
Pese liha külma vee all, vajadusel lõika tükke väiksemaks ning pane külma veega keema. Vett peab olema nii palju, et see liha katab. Riisu vaht. Lisa maitsejuurikad, vürtsid, sool ja koos koorega sibulad ning lase hästi vaiksel tulel keeda ca 2 tundi nii, et liha kontidelt lahti lööb. Tõsta liha välja, tükelda väikesteks tükkideks. Kurna vedelik läbi sõela. Kuumuta tükeldatud liha ja leem uuesti kuni keemiseni. Maitsesta lõplikult.
NB! Kuum sült peaks maitsema nagu veidi ülesoolatud supp, sest jahtudes tõmbub soola maitse tagasi ja muidu jääb sült liiga mage.

Süldi sisemus näeb siis välja selline, kusjuures valge ei ole mitte pekk, vaid kruubid

Niisuta kausid külma veega, tõsta kausipõhja soovitud kogus keedetud kruupe, sinna peale kalla süldisegu. Soovi korral võid kruupe veel lihakihile lisaks tõsta. Kalla peale piisavalt vedelikku ning lase külmas hanguda.
Väljakallutamiseks tõmba noaga süldi ääred kausi servast lahti või tõsta kauss korraks sooja vee sisse. Kalluta järsu raputusega sült kummuli taldikule.
Praeguste pakaseliste ilmadega võib sülti ka soojal kujul tarbida. Selleks tuleks sült lihtsalt soojendada, törts õunaäädikat (mis aitab veidi liimist rikkalikku maitseleent tasakaalustada) lisada, soovi korral veel hakitud keedetud kartulit või võis hautatud köögivilju lisada ning jaheruugi supp ongi valmis.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.