Sidruni-sibula marinaadis kilud – iga kalasõbra kiusatus

Esileht / Määramata / Sidruni-sibula marinaadis kilud – iga kalasõbra kiusatus

See hästi ahvatlev retsept jäi mind kummitama jõulukuisest Oma Maitse ajakirjast, kus need kilud olid kahe päeva kilude nime all. Kilulembus vaevab mind juba ammu ja igasugused mõnusad retseptid kilu tarvitamiseks on seetõttu kõrgendatud tähelepanu all. Mõni aeg tagasi turult värskele kilule peale sattudes (kilu oli nii värske, et turumüüja haukas ise kilukasti kõrval sedasama kala musta leiva ja soolaga. Parimat garantiid värskusele vist annab otsida) ei olnud kahtluski, et jätaksin need ostmata.

Korralik ports kilu koju tassitud sai kahepäevaste kilude retsepti nende peal kohe ka ära testitud. Esmalt tuli muidugi kala puhastada ja see protseduur on sarnane räime puhastamisele, ehk siis naksata tuleb noaga pea ära selja poolt alustades ja koos alumise kõhupoolse osaga tuleb kaasa ka sisikond. Peale kalade puhastamist tuleks kilusid hoida üleöö kergelt soolases vees (1 liitri vee kohta 2 sl soola).
Järgmisel päeval, peale soolavanni tuleks kiludest liblikad teha ehk siis näpuga kaks kõhupoolt lahti lükata ja ettevaatlikult näppudega selgroog eemaldada.
Nüüd tuleb valmistada marinaad. Algses retseptis oli nii sidrun kui ka kange äädikas, mida läks kokku 20 ml. Minu köögikatsetuste käigus vähenes esmalt kange äädikas samaks koguseks lahjendatud (10%-liseks) äädikaks. Teisel korral jätsin hapustaja rolli kanda ainult sidrunimahlale ja meeldisid ühtmoodi mõlemad variandid. Nii et igaüks sätib siis vastavalt oma äädikalembusele marinaadi parajaks.

1 kg kilude peale läheb marinaadi jaoks vaja:
2 korralikku sibulat õhukesteks poolratasteks lõigatuna
peeneks hakitud porruribasid
2 sl meresoola
2 sl suhkrut
1 sidruni mahl
soovi korral veidi äädikat
parjalt palju oliiviõli
soovi korral värsket hakitud tilli
värskelt jahvatatud musta pipart

Sega sool ja suhkur omavahel. Purgi põhja lao kiht kilusid nahapool allapoole, puista neile näpuotsatäis soola-suhkru segu  ja kohe kõhtupidi vastu teine kiht kilusid. Kilukihi peale paiguta sibularattaid, veidike sidrunimahla (ja äädikat) ja korralik sorts oliiviõli. Siis jälle kilud sama valemiga. Sellist tegevust võib korrata, kuni anum kilusid täis või kõik kilud ilusti marinaadivalmis laotud. Kõige peale veel tubli sorts oliiviõli.

Järgmisel päeval on kilud valmis ja mõnus leivapealne olemas.Mina raputasin veel värskelt jahvatatud musta pipart ja hakitud tilli ka peale. Tõeliselt tahe suutäis kõigile värske kala austajatele.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.