Iiri soodaleib

Esileht / Määramata / Iiri soodaleib

Soodaga kergitatud leivad on kergendav vaheldus neile, kes tahaksid küll ahjusooja leiba, kuid korralikku juuretise-kääritusega leivategu ei ole mahti ette võtta. See peaks olema klassikaline Iiri soodaleib, millest on tekkinud hulganiselt variatsioone rosinate-pählklite jm lisamisega.

Tulemus on küll veidi teistlaadne kui meie harjumuspärane must leib, kuid mõnusalt maalähedane saab tulemus kindla peale olema. Boonuseks on tõik, et leiva valmistamseks kulub aega vähem kui tunnike. Tervislik on see leib niikuinii, seemned ja kliid muudavad leiva kiudainerikkaks ning igati turgutavaks ja toitvaks suutäieks.
Soojalt, ohtra võiga on sellised leivad võrratud. Jahude puhul ei ole põhjust täpselt näpuga retseptis järge ajada ning erinevaid kapis leiduvaid täisterajahusid on võimalik selles leivas edukalt ära kasutada. Ja miks mitte katsetada kasvõi näiteks tatrajahuga, mis annab hästi põneva maistenüansi lisaks.
Leib kerkib sooda toel ning sooda puhul tuleks meeles pidada, et tainale lisades tuleb see enne jahuga segada. Sooda reageerib happelises keskkonnas, seega sobib vedelikuks kasutada kas keefiri, petti või ka maitsestamata jogurtit ehk siis kõiki hapendatud piimatooteid.

Vaja läheb:
4 dl tumedamat nisujahu või sepikujahu
2 dl täistera nisujahu (graham jahu või ka kaera-rukki vm jahu)
50 gr külma võid
1,5 tl soola
2 tl soodat
2 spl pruuni (roo)suhkrut
0,5 dl nisukliisid
0,5 dl kaerakliisid
linaseemneid
päevalilleseemneid
1suurem muna
 ca 4 dl petti või keefiri

Sega kausis kokku jahud ning lisa tükeldatud külm või. Suru käte vahel või peeneks, et tekiks ühlane puru. Lisa jahu-või segule sooda, sool ja suhkur ning kliid ja seemned.
Klopi teises kausis lahti muna ning kalla peale keefir või pett. Kalla vedelik kuivaine-või segu sisse ning segak kõik ühtlaselt läbi. Tulemuseks on üsna paks tainas.
Vormi tainast jahuste kätega pätsike, puista peale täisterajahu ning aseta võiga määritud ahjuplaadile. Vajuta pätsile peale ristikujuliselt vaod kas spaatli või muu nüri abivahendiga (nt puust pannilabidas).  Eesmärk on muljuda vaod sisse, mitte lõigata tainast läbi.
Küpseta leiba 200-210 kraadi juures ca 40 minutit, kuni koorik on parajalt pruun ja krõbe.
Kõige maitsvam on leib soojalt ning ohtra võiga. Veidi soolahelbeid võib ka võile peale puistata. Säilitama peaks leiba kas säilituskarbis või kiles, et ta ära ei kuivaks. 


Retsept on pärit BBC Good Food veebilehelt.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.