Täiesti patuvaba ja ikkagi häbematult maitsev peedibrownie

Esileht / Määramata / Täiesti patuvaba ja ikkagi häbematult maitsev peedibrownie

See tuli nüüd selline kook, mida võiks isegi apteegis müüa 🙂 Vaadates kõiki komponente, mis retseptis kirjas, ei ole kohe ühegi üle võimalik norida. Ja kui sageli kipuvad kookide puhul määratlused “maitsev” ja “tervislik” olema skaala erinevates otstes, siis seekord tuleks rekordpunktid anda mõlemas kategoorias. Rukkijahu, peet, pruun roosuhkur, suure kakaosisaldusega šokolaad, pähklid ning vaid tagasihoidlik kogus võid teevad sellest koogilisest igati tervisesõbraliku ja täisväärtusliku toidu ideoloogiasse sobituva maiuse.

Idee brownie’des nisujahu rukkijahuga asendada sain Siljalt. Needsamad rukki-brownie’d olid häbematult maitsvad. Röstitud sarapuupähklid olid ka Silja retseptist inspireeritud.
Peet sobitub šokolaadiga imeliselt, andes kogu koogile mõnusa mahlasuse ja kohandudes koogi sisse täpselt nii, et keegi peedipõlgureist ei oska peeti kahtlustada, küll aga nõuab lisaportsu.

Brownie valmistamiseks läheb vaja:
3-4 keskmise suurusega peeti (mina kasutasin ahjus küpsetatud peete, sobivad ka keedupeedid)
100 gr võid
200 gr tumedat vähemalt 70%-lise kakaosisaldusega šokolaadi nt Odense plokkšokolaad
2 dl pruuni roosuhkrut (kes on suurem magusasõber, võib suhkru kogust veidi suurendada)
1 tl vaniljesuhkrut
3 muna
2 spl kakaopulbrit
100 gr rukkijahu
200 gr sarapuupähkleid

Esmalt purusta saumikseris ahjupeet (või siis keedetud peet). Peeti peaks olema ca 400 grammi.
Rösti kuival pannil sarapuupähklid ja haki need pisut peenemaks. 
Haki šokolaad väiksemateks tükkideks. Sulata potis madalal kuumusel või ja samasse või sisse puista ka hakitud šokolaad. Lase šokolaadil või sees sulada. Võid poti ka tulelt ära tõsta ja šokolaadi või jääksoojusesse sulama jätta. Sega või-šokolaadisegu sisse purustatud peet ja vaniljesuhkur.
Löö suurde kaussi lahti munad ja lisa suhkur. Vahusta mikseriga paari minuti jooksul. Kalla munasegu sisse peedi-šokolaadisegu. Sega ettevaatlikult alt üles tõstes läbi. Puista juurde kakaopulber ja rukkijahu. Sega õrnalt läbi. Viimasena lisa sarapuupähklid.
Kalla segu võitatud vormi nign küpseta 180 kraadi juures ca 25 minutit.

Paleoretsepti puhul kasuta rukkijahu asemel mandlijahu, suhkur asenda meega ning või asenda ka selitatud võiga või sobiva õliga. 

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.