Musta oa lummuses

Esileht / Määramata / Musta oa lummuses

Hiljutiselt Hiina reisilt sain endale uue lemmiku. Avastasin nimelt enda jaoks soolatud mustad oad (mõnede andmete järgi ka fermenteeritud mustad oad), mis on siis sojaoad ja mida kasutatakse Hiinas üsna palju toidu maitsestamiseks. Tegemist on mõnusa soolaka ja täidlase lisandiga, millega saab maitsestada erinevaid roogi alates mereandidest kuni veiselihani välja. Mustade ubade maitse kirjeldamiseks sobibki ehk kõige paremini sojakaste ehk siis nad maitsevad soolakas-täidlaselt nagu tahkele kujule viidud sojakaste. Lisaks tuli välja, et mul on kodus ka täitsa olemas üks purgitäis täiesti autentseid musti ube, ostetud mõned aastad tagasi Piprapoest, aga need olid seisma jäänud ja aegunud. Ju ei osanud neid enne siis lihtsalt õiges kohas kasutada. Ninapidi toidu sisse torgates on muljed ikka ehedamad, seega naasesin Hiinast täis tugevat tungi ka oma köögis musta oaga katsetada.

Musta oa kastmes nuudlid veiselihaga

Esmalt tegin veidi turu-uuringut ning selle tulemusena selgus, et musta oaga lood väga kehvad siinamail ei olegi. Appi tulevad taaskord eksootiliste toitude armastajate abimehed Piprapood ja Umami.ee.
Leiab nii täieti ainuõiget kuivatatud musta oa varianti kui ka musta oa kastet, kus sama soolatud must uba on pastaks tehtud. Uurides Chinese Cooking raamatut, leiab Hiina kööki tutvustavas peatükis ühe olulise toiduainena kuivatatud mustad oad, täpselt needsamad, mida leiab Piprapoest.

Chinese Cooking raamat viitab täitsa õigetele ubadele

Paremal on musta oa kaste, mis on hästi täidlane ja maitsetihe. Vasakul oleva purgi haarasin Hiinast kaasa
Need ongi need õiged

Ka musta oa pasta oli mul ka olemas kodus juba enne Hiinasõitu (Umami kaup) ning kaasa tõin reisilt mustad oad tšillises kastmes. See on päris korralikult kange kraam, tšillisõprade seas edasijõudndutele. Hästi maitsev, aga paras põrguline.
Hiinas kogetud musta oa muljetest olen veidi lähemalt pajatanud SIIN postituses.
Eelnimetatud varustusega ennast ümbritsenud, olen nüüdseks saanud nii mõnedki musta oaga toidud tehtud ja vaimustus ei taha lahtuda. Esimeses voorus said ära proovitud sealiha musta oa kastmes, värsked oad oakastmes ning veiselihaga vokitud nuudlid musta oa pastaga.

Sealiha musta oa kastmes
Tegemist on üsna lihtsa roaga,milleks sobib nii värske seafilee kui ka eelmisest päevast järele jäänud küpsetatud või keedetud sealiha, milleks võib olla näiteks seakülg. Meil õnnestus sarnast rooga Hiinas saada just üsna rammusa seaküljega valmistatult. Pildil olev versioon valmis seafileega ning paprika lisasin omalt poolt (jäljendades üht Hiinas maitstud toitu).

500 g seafileed (võid asendada näiteks küpsetatud või keedetud seaküljega)
Marinaadi jaoks:
1 spl Shaoxingi riisiveini (võib asendada kuiva šerri või kuiva valge veininga)
1 spl sojakastet
1 tl seesamiõli
1 tl maisitärklist
Vokkimiseks:
2 spl maapähkliõli
2 spl musti kuivatatud ube, eelnevalt mõned minutid vees leotatud, kurnatud ja siis jämedalt hakitud
2 küüslauguküünt
peotäis hakitud rohelist sibulat
1 punane paprika, puhastatud ja tükeldatud
1 roheline paprika, puhastatud ja tükeldatud
2 spl sojakastet
1 tl suhkrut
2 spl kanapuljongit või vett
1 spl seesamiõli
Soovi korral võib lisada veel porrut või siis ka seeni. Need tuleks lisada samal ajal kui paprika.

Lõika seafilee õhukesteks ribadeks. Kui kasutad seakülge, siis keeda liha ca 20-30 minutit ja lõika siis see õhukesteks ribadeks.
Sega riisivein, sojakaste, seesamiõli ja tärklis ning marineeri segus liha vähemalt 20 minutit.
Kuumuta vokkpannil pool õlikogusest. Tõsta liha vokkpannile ning voki paari minuti jooksul, kuni liha on värvi muutnud. Tõsta liha pannilt ära.
Kuumuta ülejäänud õli pannil, lisa pannile mustad oad, küüslauk, sibulad ja paprikatükid ning voki kuumal pannil kiirelt läbi. Lisa ülejäänud ained ja sega läbi. Viimasena tõsta pannile tagasi sealihatükid ning voki kogu rooga veel umbes 5 minutit. Tõsta taldrikule ning serveeri kohe. Serveeri basmati riisiga.

Nuudlivokk veiselihaga musta oa kastmes.
Hästi lihtne ja kiirelt valmiv mõnus vokitud nuudliroog. Musta oa kaste teeb kogu komplekti maitse hästi täidlaseks ja külluslikuks. Nüüdseks olen juba paar korda teinud ja meeldib alati kõigile. Selles toidus annab maitset nüüd musta oa kaste, mitte terved soolatud oad.

250 g veisefileed, õhukesteks ribadeks lõigatuna
250 g peenikesi riisinuudleid
3 spl maapähkliõli
1 väike sibul, hakituna
1 roheline paprika, õhukeste ribadena
1 punane paprika, õhukeste ribadena
1 spl musta oa kastet
3 spl sojakastet
Marinaad lihale:
1 spl tumedat sojakastet
1 tl Shaoxingi riisiveini (saadaval Tallinna Kaubamajas)
1 tl suhkrut
1/2 tl valget pipart (jahvatatud)
Sega marinaadi ained omavahel ning jäta liha marineerima vähemalt 20 minutiks. Keeda riisinuudleid vastavalt pakendi instruktsioonile. Kurna.
Kuumuta pannil õli ning voki veiseliha, kuni see on värvi muutnud. Tõsta liha pannilt kõrvale. Lisa vajadusel õli ning voki kuumal pannil sibulat ja paprikat umbes minut. Lisa musta oa kaste, sega ning lisa siis sojakaste. Lisa ka riisinuudlid köögiviljade juurde, sega. Viimasena lisa veiseliha ning kuumuta kõik koos veel läbi. Serveeri kohe.

Oad musta oa kastmes 🙂
Selline väga ubaderohke kombinatsioon, mille algversiooni nimi on Double Happiness Beans ja kui eelmised retseptid olid pärit Chinese Cooking (nuudlid) ja Ken Hom’i Classic Chinese Recipes raamatust (sealiha, milles mitmed muudatused algretsepti sisse viidud) lisa piiludes, siis see ubade retsept on Jill Dupleix raamatust. Hästi lihtne, kiirelt valmiv ja väga mõnus kooslus. Sobib just suvisesse aega, kui oakaunad õrnad ja mahlased. Must uba annab mõnusa maitsevõimenduse mahedatele oakaunadele.

2 spl soolatud musti ube (eelnevalt 10 minutit leotatud ja siis kurnatud)
2 cm jupp ingverit, ribadena
300 g oakaunu, puhastatuna
1 punane magus paprika, ribadena
soola
maapähkliõli
2 küüslauguküünt
1 punane tšillikaun, peeneks hakituna
1 spl Shaoxing riisiveini või kuiva šerrit
2 spl sojakastet
1 tl seesamiõli
1 tl maisitärklist segatuna 1 spl veega

Keeda oakaunu soolaga maitsestatud vees ca 3 minutit. Kurna ja kuivata majapidamispaberiga. Kuumuta vokkpannil õli, lisa pannile ingver ja küüslauk ning tšilli. Voki kiirelt läbi. Lisa oakaunad ning voki umbes 2 minutit kuumal pannil. Lisa riisivein, mustad oad, sojakaste ning seesamiõli ning voki veel veidi.
Viimasena lisa tärklisesegu ning sega, kuni pannitäis on paksenenud ning oad on kaetud läikiva kastmega. Serveeri kuumalt.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.