Punane ja südamekujuline

Esileht / Määramata / Punane ja südamekujuline

Taaskord on see aeg aastas saabumas, kui kogu maa kattub imala punaka ja südamekujulise uduga. Mehed on sunnitud rõõmu tundma punaste südametega sokkidest või aluspükstest, šokolaadisüdamete müük hüppab lakke ning naiivsevõitu nõretavate tarkuseterade ja salmikeste (ikka sõpruse, sõprade ja armastuse kohta) kontsentratsioon ületab nõrgemanärviliste taluvuspiiri.

Tegelikult nii hull see asi ka ei ole ja kui nüüd kristalselt aus olla, siis ka meie majas päris ilma 14.02 rituaalideta ei saa. Mitte nüüd päris pehmete mõmmide ja südamekujuliste küünlajalgade abil, aga näiteks punastest roosides, heast vahuveinist, maitsvast trühvlist või kasvõi SELLEST vahuveinisest toorjuustukoogist ei tahaks ka loobuda 🙂
Tegelikult on asi ju selles, et Valentinipäev ei ole meie kultuuriruumis märkimisväärsete traditsioonidega püha. Puhas importkraam, mis on tulnud esmalt kommertslikus võtmes ning asja sisu tahaplaanile jättes. Eks seepärast tekitabki see päev vahel vastakaid tundmusi. Natuke segane on ka paljudel juhtudel see, et kas on siis tegemist sõprade või natuke rohkem kui sõprade pühaga. Esineb segaseid sugemeid mõlemale suunale. Samas, kui ühel päeval on võimalik oma kalleid sõpru meeles pidada, siis on see ju tegelikult tore. Ja nii vaikivad hetkeks ka kõige suuremad sarkastikud.

Üheks traditsiooniks, mida olen järjekindlalt vist juba 5 aastat järginud, on Eesti Kunstiakadeemia keraamikaosakonna Sõbrapäeva tassimüük. Armas kollektsioon on nüüdseks koju tekkinud, mida me ka igapäevaselt kasutame. Ka sel aastal on seesama müük tulemas. Täpsemat infot leiab SIIT.
Minul igal juhul plaani võetud.

Kui aga midagi mõnusat ja isetehtut Sõbrapäevaks teha-kinkida, siis pisikesed šokolaadi-martsipani trühvlid on igati armas kingitus ja igati jõukohane nikerdamine. Maitsevad ka vääääga hästi.
Esmalt tuleks valmistada šokolaadimass, mis peab jahedas tahenema. Tahenemiseks on vaja paar tundi, nii et täna õhtul tehes on homseks nikerdised valmis. Kaetud on šokolaadimass värvilise martsipaniga, mis on valmiskujul ja just nendes nähaolevates värvides olemas Odense kaubamärgi all. Samas võib teha katte ka värvimata martsipanist ning sinna ise midagi peale joonistada või siis värvida martsipanimassi (sobib peedimahl, eriti mugav on seda teha Piprapoes ja Sadamaturul müüdava spinati- ja peedijahuga). Pisikesed roosad südamed on aga Meira kaubamärgi all müüdavad (neid leiab suuremates toidupoodides selles vahes, kus on igasugused küpsetamise abivahendid, želatiinid, glasuurid jm)

Alustada tuleks aga alusmassi tegemisest
Tume šokolaadimass
1 dl vahukoort
50 g võid
300 g tumedat šokolaadi
2 spl Vana Tallinna likööri

Valge šokolaadimass
1 dl vahukoort
50 g võid
300 g valget šokolaadi
1 sidruni riivitud koor

Sega kastrulis koor võiga. Lase võil sulada. Tõsta kastrul tulelt ning lisa väikesteks
tükkideks murtud šokolaad. Lase sulada ning sega, kuni šokolaad on sulanud. NB! Valge šokolaad kardab liigset kuumust, seega pigem tasa ja targu, kui äkiliselt. Lisa
liköör ja riivitud sidrunikoor. Vala küpsetuspaberiga vooderdatud vormi nii, et kihi paksus oleks ca 7 mm.
Tahenenud massist lõika pisikeste, eelnevalt kuuma vette kastetud piparkoogivormide abil välja meelepärased kujundid. Rulli kahe kile vahel lahti martsipan ning lõika samade vormide abil martsipanist kujundid välja. Aseta martsipan šokolaadile peale. Hoia jahedas.

Natukene muidugi võib sel südameteemal hullata ka. Ikka väikese muigega suunurgas ja võimalikult vähe tarbimishullust toites.

Ja kui veel Sõbrapäeva salmikestest rääkida, siis minu lemmik läbi aastate on olnud see:
A true friend is someone who thinks that you are a good egg even though he knows that you are slightly cracked. 
Need sõbrad, kes hindavad sind ka siis, kui sul pole just parim päev ja koor on ka kriimuline, on lihtsalt parimad. Nii on!

Siinkohal tervitused Mari-Liisile, kes Sõbrapäevaks valmistas minibrownie’sid. Taaskord suutsime enam-vähem täppi panna ja ühele lainele ennnast vähimagi pingutuseta häälestada 🙂

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.