Kana paprika, seente ja India pähklitega Hiina uue aasta alguseks

Esileht / Määramata / Kana paprika, seente ja India pähklitega Hiina uue aasta alguseks

Erinevate andmete järgi algab kas täna või homme Hiina uus aasta. Seekord algab musta veemao valitsemisaasta. Põnev loom, õigemini küll roomaja, kas pole.
Almer Jansult veidi suuniseid laenates peaks see olema aasta, mis liigutab meie eludes paljusid külgi ning nügib meid  meie mugavustsoonist välja. Seeläbi tuleb läbi teha areng nii füüsilises kui vaimses plaanis. Märksõnaks on oma hirmudest ülesaamine ja selleläbi tugevamaks ja elujõulisemaks muutumine.
Elame-näeme! Igal juhul vitaalselt voolamist kõigile uuel aastal.

Et aga vääriliselt tähistada veemao aasta algust, võiks esmalt üle saada Hiina toidu kodus valmistamise hirmudest.  Kui kellelgi peaks juhtumisi selline hirm olema. Tegelikult on Hiina toit sageli valmistamiskäigult lihtsam kui kasvõi meie tavalise hakklihakaste. Koostisaineid on ka praegu juba päris hästi saada, nii et ka see ei tohiks kedagi hirmutada.
Valisin seekordesks toiduks ühe hästi lihtsa, toimiva ja mittevürtsika kanakastme. Väidetavalt esindab selline kana väga hästi Hiina köögi loogikat, kus toidus saavad kokku erinevad maitsed, värvid ja tekstuurid. Roa nimi on algupäraselt Yiu Gwo Gai Ding.

2 suuremat broileri rinnafileed (ca 450 g)
3 sl sojakastet (light)
1 sl Shaoxingi riisiveini (saadaval Tallinna Kaubamajas, võib asendada ka kuiva šerri või kuiva valge veiniga)
1 tl suhkrut
1/2 tl soola
1 sl tärklist (seda algses retseptis ei olnud, aga minu meelest sobib siia väga hästi veidi paksem läikiv kaste)
4-5 kuivatatud Hiina seent või värsket Shiitake seent või pruuni šampinjoni
2 sl maapähkli õli
pöidlasuurune jupp värsket ingverit, õhukeste viiludena
2 suuremat küüslauguküünt, hakituna
1 suurem punane paprika
korralik peotäis India pähkleid, eelnevalt kas ahjus või pannil röstituna

Alusta marinaadist. Sega omavahel 2 sl sojakastet, Shaoxingi riisivein, suhkur, tärklis ja sool. Tükelda kanafilee ning aseta marinaadi vähemalt 20 minutiks. Leota kuivatatud seeni vähemalt 20 minutit külmas vees. Tõsta siis veest välja, pigista välja üleliigne vedelik ning tükelda. Hoia seente leotamise vedelik alles. Kui kasutada värskeid seeni, tükelda need ning varu lisaks 2 sl kanapuljongit.

Kuumuta vokkpann, kalla sinna pool õlikogusest ning voki ingverit kiirelt, kuni ta on läbipaistev. Lisa kanatükid ning voki need poolküpseks. Kalla kana ja ingver pannilt ära kõrvale ning pühi pann puhtaks. Aseta sama pann uuesti tulele, kuumuta teine osa õlist ning prae kiirelt küüslauk läbi. Lisa seened ja paprika ning voki umbes minutijagu. Lisa pannile 2 sl seente leotusvedelikku. Kui kasutasid värskeid seeni, lisa puljongit. Lase vedelikul aurustuda ning lisa siis eelnevalt kiirelt läbi praetud kanatükid ingveriga. Kalla juurde 1 sl sojakastet ning pähklid ning voki, kuni kana on läbiküpsenud. See läheb hästi kiiresti. Väldi üleküpsetamist, kui tahad hästi mahlast tulemust.
Soovi korral puista juurde veel hakitud rohelist sibulat. Serveeri aurutatud basmati riisiga. 

Veel mõnusaid Hiina toite, millega võib uue aasta algust tähistada:
Baklažaan Hiina moodi
Veiseliha nuudlitega ja oad musta oa kastme
Gong Bao. Tõeline lemmik
Hiina teemunad
Mangopuding tapiokaga
Seafilee hiinapärases marinaadis
Magushapu kana
Hiina rohelise sibulaga pannkoogid

Paleoretsepti puhul asenda maapähkliõli muu sobiva õliga, sojakaste kalakastmega ning suhkur meega.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.