Avokaado-mooniseemne kook rohelise avokaadokreemiga

Esileht / Määramata / Avokaado-mooniseemne kook rohelise avokaadokreemiga

Hetkel olen mässitud lootusetult avokaado võrku. Kui kodus on alla kolme avokaadovilja, on paanika garanteeritud. Kõige suurem väljakutse on vilju õiges järjekorras kasutusele võtta, et ikka kõige küpsemad söögiks, enne kui nad pruuniks tõmbuvad ja järelküpsemist vajavad viljad ootele, kuni küpsusaste kasutuskõlbulik.
Seni, tuleb tunnistada, on suurem osa avokaadosid ikka pigem soolase toiduna kasutamist leidnud. Tegelikult olen üsnagi teadlik, et avokaado on samavõrra magusroa kui soolase toidu komponent. Blogis on seni küll magusaid avokaadotoite napilt. Jäine avokaado-kondenspiimakook tasub kindlasti avastamist. Samuti Juci avokaado-vanillijäätise dessert (mille retsepti leiab SIIT) või siis Marju avokaadojäätis. 
Seekord sai aga katsetatud mooniseemnese avokaadokeeksiga, millel vahel erkroheline avokaadokreem.

Tunnistan kohe, et see koogiidee kummitas juba mõnda aega. Krõmpsuvad mooniseemned, avokaado mahlasus, mandlite pähkline küllus….see kooslus tundus vastupandamatult paljulubav.
Pettuma ei pidanud. Kook tervikuna on veidi teistsugune. Ei saaks öelda, et avokaado oleks liialt äratuntav, samas annab see roheline vili ikkagi ainulaadse maitsenüansi. Kes avokaadoklubisse kuulub, see tõenäoliselt naudib.

Mooniseemne-avokaadokeeksi jaoks läheb vaja:
2 küpset avokaadot. püreestatuna
50 g võid, toasoojana
2 dl suhkrut
4 muna, valged ja kollased eraldatuna
50 g mandlijahu (või peeneks jahvatatud mandleid)
50 g mooniseemneid
100 g jahu
2 tl soodat
näpuotsaga soola
2 sl sidrunimahla
Vahusta toasoe või suhkruga. Püreesta avokaadod köögikombainis koos sidrunimahlaga. Sega munakollased ükshaaval või-suhkrusegu sisse. Lisa avokaadopüree. Sega omavahel jahu, mooniseemned, mandlijahu, sooda ja sool. Sega omavahel mõlemad segud. Vahusta munavalged tugevaks vahuks ning sega siis ülejäänud ainetega ettevaatlikult tainast alt üles tõstest. Kalla võiga määritud ja/või küpsetuspaberiga kaetud 24 cm läbimõõduga vormi sisse ning küpseta 160-170 kraadi juures umbes 50 minutit. Küpsust kontrolli tikuga, koogi sisse torgatud puidust tikk peaks jääma puhtaks.
Tõsta ahjust, eemalda vorm ning lase jahutusrestil jahtuda

Avokaadokreemi jaoks läheb vaja:
1 küps avokaado
ca 200 g tuhksuhkrut
2 sl sidrunimahla
Kui tahad kreemisemat varianti, lisa veel 200 g toasooja toorjuustu.
Purusta avokaado sidrunimahlaga. Lisa tuhksuhkur ja sega kõik ühtlaseks. Kui kasutada toorjuustu, siis sega esmalt toasoe toorjuust püreestatud avokaadoga ning lisa siis tuhksuhkur.

Poolita jahtunud kook horisontaalselt ning määri kreem keskele. Aseta keeksi pealmine pool kreemiga määritud poolele peale ning puista koogile tuhksuhkrut.
Retseptiidee leidsin SIIT.

Üks lemmikuid avokaadosalateid on aga hetkel punase sibulaga, suitsulõhega, greibi ja apelsiniga ning avokaadoga salat.

Võrratult värske ja värvikirev. Avokaadole aplaus! See vili aitab isegi lõputuna näivasse talve erkrohelist värskust tuua.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.