Šokolaadi-pähklibrownie. Täiesti ilma jahuta

Esileht / Määramata / Šokolaadi-pähklibrownie. Täiesti ilma jahuta

Brownie´d on ühed mõnusad suutäied. Kleepuvad, nätsked, rikkalikud ja natuke patuse alatooniga. Mõnusad. Veidike sõltuvust tekitavad, aga heas mõttes. See pähklijahuga ja tumeda šokolaadiga brownie on küll pisut patune, kuid oluliselt vähem, kui suvaline valge jahuga saiake või keemialaborit meenutava koostisega poest ostetud kõlava nimega koogitükike.

Seda retsepti ärgitas mind proovima just jahu puudumine või õigemini jahu asemel pähklijahu kasutamine. Tänu sellele on kook sobiv ka gluteenitalumatuse käes vaevlevatele inimestele.
Meie neljaliikmeline testgrupp kiitis selle jahuta koogi ühehäälselt heaks. Tegelikult pidin isegi tarbimist veidi reguleerima ehk siis meelde tuletama, et kogu kooki ei pea kohe ära sööma vaid mõni tükk võiks ehk hommikuks ka jääda.

Retsept järgmine:
200 g röstitud, kooritud ja peeneks jahvatatud sarapuupähkleid (sobivad ka teised pähklid)
1 dl naturaalset kakaopulbrit
0,5 tl soola
2 dl pruuni suhkrut
200 g võid
200 g tumedat 70%-lise kakaosisaldusega šokolaadi (nt Vilma küpsetusšokolaad)
3 suuremat või 4 keskmist muna

Pähklite röstimiseks laota need ahjuplaadile või pannile ning rösti madalal kuni keskmisel kuumusel umbes 15 minutit. Koori näppude vahel pähklitelt koor, jahuta ning jahvata koos kakao, 1 dl suhkru ja soolaga purustajas peeneks.
Sulata kastrulis või koos tükeldatud šokolaadiga. Jahuta veidi.
Vahusta munad 1 dl suhkruga korralikuks tugevaks vahuks. Sega munavahu sisse või-šokolaadi jahutatud segu ning järgmisena lisa kakao-pähklisegu. Sega kõik läbi ning kalla küpsetuspaberiga vooderdatud ahjupannile. Panni suurus peaks olema orienteeruvalt ca 1/2 ahjuplaadi suurusest. Kui soovid tervet ahjuplaaditäit teha, võta kahekordne kogus aineid.  Küpseta 160 kraadi juures umbes 50 minutit. Jahuta veidi ning lõika tükkideks.

Paleoretsepti puhul asenda suhkur meega ja või asenda selitatud või või õliga. 

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.