Mustikakook valge šokolaadiga. Või martsipaniga

Esileht / Määramata / Mustikakook valge šokolaadiga. Või martsipaniga

Marjahooaeg on koogisõbrale kingituseks. Lihtsad toimivad kooslused, kus kroonimas värsked marjad, teevad iga kell ära mitmekihilistele ja aeganõudvatele kookidele. Vähemalt marjahooajal olen ma selles küll täiesti veendunud.

Selline lihtne mustikane ja valge šokolaadi vahekihiga kook on üsna kindla peale minek. Vaeva eriti ei nõua, aga maitseb suurepäraselt ja väga mustikaselt. Mustika üsna tagasihoidlik maitse moodustab valge šokolaadi kergelt lääge iseloomuga ilusa komplekti. Ega´s asjata ei ole paljude lemmikuks saanud valge šokolaad mustikatükkidega. Tegelikult võib sama kooki teha edukalt ka martsipaniga ehk siis valge šokolaadi asemel kasutada mandlimartsipani. Ka väga maitsev ja hästitoimiv kooslus.
Sellele koogile sai lisatiitel “külakosti kiirabi” antud seepärast, et kui vahel on kiire ja tahaks küllaminekuks midagi isevalmistatut kaasa haarata, siis tasub näiteks sellise koogi peale mõelda. Nagu just minul juhtus. Kook sai kiirelt valmis ja jäi isegi paar minutit pildi tegemiseks.

Muretainas, mis läheb koogi põhjaks ja peale kaunistuseks, võib olla nii isetehtud kui ka poest ostetud valmistainas. Mina, pean tunnistama, läksin lihtsama vastupanu teed ja aja kokkuhoiu mõttes kasutasin valmistainast. Külmast võttes jahusele lauale, kiirelt lahti rullida ja siis eelkuumutatud ahju.
Kui aga ise muretainast teha, võib lähtuda valemist:
5 dl jahu
1 muna
0,5 tl soola
1 sl suhkrut
150 g võid
1 sl vett
Lõika või kuubikuteks ja lase pehmeneda. Sõelu jahu töölauale ja tekita sinna sisse “kaev”. Sinna süvendisse aseta muna, sool, suhkur ja võikuubikud. Haki tainas ühtlaseks puruks, lisa vesi ning sõtku kiirelt tainapalliks. Sama protseduuri võid teha ka köögikombaini “pulse” režiimiga. Aseta tainapall kile sisse ja  külma.
Vähemalt tund aega külmas olnud taina kogusest rulli 2/3 jahusel laual lahti nii suureks, et sellega saaks katta lahtikäiva vormi (ca 26 cm läbimõõduga) põhja ja küljed. Küpseta 180-200 kraadi juures koos raskusega (tainale asetatud fooliumil herned, oad, riis vm) umbes 10-15 minutit ja siis ilma raskuseta veel niikaua, kuni tainapind on kuiv, kuid mitte veel pruun.
Täidise jaoks läheb vaja:
300-400 g mustikaid
200 g valget šokolaadi või mandlimartsipani
1 sl tärklist
veidi suhkrut (kui kasutad martsipani)
Aseta eelküpsetatud põhjale riivitud šokolaad või martsipan. Sega mustikad tärklisega (ja suhkruga) ning kalla šokolaadi- või martsipanikihi peale.

Rulli ülejäänud 1/3 tainast jahusel pinnal piklikuks ribaks. Vormi kas noaga lõigates või pildilolevat abimeest (pärit Home Decori poest) kasutades tainas ribadeks. Kui teed ise ribad, siis aseta need risti tainale. Tainalõikurit kasutades venita piklik tainatükk laiali ümmarguseks ning aseta marjadele peale. Vajuta tainaotsad põhja külge. Küpseta 180-200 kraadi juures, kuni kooki kattev tainas on parajalt kuldpruun.
Serveeri kas vanillikastmega või -jäätisega. Või söö niisama.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.