Saviplaadil grillitud koha petersellipestoga

Esileht / Määramata / Saviplaadil grillitud koha petersellipestoga

Kohakala on üks tõeliselt mõnus suvine hõrgutis. Omal ajal ei osanud ma teda kindlasti vääriliselt hinnata. Sõin, aga üsna  kiretult. Eks vist olnud põhjuseks see, et koha liigub meil vaid järvedes ja Pärnu lahes. Pärnu tüdrukuna ei näinud ma kohas küll mingit erilist delikatessi. Pakuti teda alatihti ja kui pakuti, siis sõin. Selle kala võlust sain aimu pigem siis, kui koha enam igapäevases pakkumises ei olnud. Sama tagantjärgi avastamine toimus ka meretindiga, mis samuti Pärnu lahe spetsialiteet.
Õnneks piisab nüüd vaid laupäeva hommikul Linnahalli juures kalaturul käimisest, et värske koha jälle lauale saada. Nüüd oskan juba seda kala vääriliselt nautida!

Koha on omamoodi kala. Näiteks inglise keeles ongi tema nimi pike-perch ehk haug-ahven, mis mõneti päris täpselt kirjeldab selle kala olemust.
Kohakala on parim kas fileeritult ja praetult (rohkes võis, mmm….) või siis ka tervelt valmistatuna, nagu meie seekord tegime. Tegelikult võib kohale ka pea otsa jätta, jäävat sel moel isegi mahlasem. Meil kaksas agar kalarookija pea ka otsast. Ei maitsenud ka nii liiga kuivalt 🙂
Kala võib teha üsna tagasihoidlikult maitsestatuna. Särtsu sobib juurde andma ideaalselt petersellipesto tibakese rohelise õunaga. Petersell kipub ise veidi kuiv olema võrreldes näiteks basiilikuga, aga õun parandab selle väikese iluvea ideaalselt.

Koha puhul mingit imenippi ei olegi vaja. Kala peab olema võimalikult värske. Puhasta kala (eemalda soomus ja lõpused ja sisemused ning pühi kala kuivaks). Määri kala nii seest kui väljast pehme võiga sisse, maitsesta soola ja pipraga ning piserda peale sidrunimahla. Kõhu sisse võid peita mõned noaseljaga laiaks litsutud tillivarred.
Kuumuta savialus grillil, piserda peale veidi õli ning  aseta kala siis küpsema.

Kalale kaissu võid sättida samale grillplaadile näiteks kirsstomateid, suvikõrvitsaviile vm meelepärast. Grilli, kuni kala on keskelt küps, aga arvesta, et kuumal savialusel küpseb kala veidi aega edasi ka peale grillilt tõstmist. Üle küpsetada kala ei tasu, siis jääb tulemus tuim ja kuiv. Ühtlasema küpsemise jaoks võid grillida kala suletud kaane all või asetada kalale foolium. Või keerata kala vahepeal teise külje peale.
Serveerimisel paku kala juurde petersellipestot. Puhta ja õrna kala maitsega harmoneerub see ideaalselt.
Petersellipesto valmib üsna klassikalisel moel. Nagu mainitud, tuleb lisaks vaid veidi rohelist õuna (sellised poolküpsed, nagu praegu puude otsas, sobivad imehästi)

Sarnaselt basiilikule saab mõnusa ürdise määrde ka peterselli, tilli, koriandrit vm ürte kasutades

Petersellipesto
Korralik peotäis NB! siledalehelist peterselli
pool rohelist õuna
1-2 küüslauguküünt
50 g parmesani või pecorino juustu
peotäis röstitud kõrvitsaseemneid
oliiviõli või külmpress rapsiõli niipalju, et moodustuks parajalt paks pesto
soola ja pipart maitsestamiseks
Tõsta kõik koostisosad purustajasse või blenderisse ning surista pesto kokku. Paksust reguleeri õli lisamisega. Säilita jahedas ning tarvita ära nädala jooksul.
Lisaks petersellipestole sobib kala juurde pakkuda suviseid hõrgutisi – värske kurgi-tilli salatit hapukoorega, küpseid tomateid suviste sibulatega, värsket tillikartulit, mahlaseid aedubasid võiga… Suviste maitsete maagia!

Kala grillimisel kasutatud savialus on spetsiaalne grillimisel kasutatav savialus, mis talub hästi kuumutamist (muuhulgas saab seda ka ahjus kasutada). Tänu savile saab toit väga mõnusa maitse ja savist alusel grillides ei teki ka põlenud kohti, mis grillimisel muidu üsna tavapärane kipub olema.
Selliseid savialuseid leiab Home Decori poodidest ning veebipoest www.homedecor.ee. Kalagrillimialuse leiad SIIT. Sisestades ostukorvi voucheri koodiks “isetehtud”, on kogu kaup 15% soodsama hinnaga.

Mõnusat kalagrillimist!

Paleoretsepti puhul kasuta selitatud võid ja pesto sisse jäta juust lisamata

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.