Marineeritud päikesekollane suvikõrvits

Esileht / Määramata / Marineeritud päikesekollane suvikõrvits

Kõik, kel peenramaal suvikõrvitsad, on suure tõenäosusega tuttavad terminiga suvikõrvitsauputus. Kui ikka ühel hetkel vilju tulema hakkab, siis muutub omaette katsumuseks suvikõrvitsate kontrollitud tarbimine nii, et nad puitunuks ja ülekasvanuks ei muutuks. Tõenäoliselt tuleb varem või hiljem ikka mingi kogus neist viljadest purki teha, sest pere muutub ka lõpuks tõrksaks ja virilaks valdavalt suvikõrvitsalise menüü osas.

Mul on mitmeid lollikindlaid retsepte, mil moel igal aastal suvikõrvitsahooajal neid purki teen. Vaieldamatud lemmikud on magusmahe suvikõrvitsahoidis tomatiga ning kabatšoki ikra.
Sel aastal avastasin aga venekeelset ajakirja Vkusno i Polezno sirvides ühe marineeritud suvikõrvitsa retsepti ja pean tunnistama, et see on tõeliselt mõnus avastus. Hästi särtsakas vürtsine marinaad, mille värvib erkkollaseks kurkum. Näeb välja ilus ja maitseb tõeliselt mõnusalt. Mulle väga meeldivad sellised jõulisema iseloomuga hoidised, mis lisandina kasutades annavad erksust erinevatele roogadele.
NB! Marinaad on üsna tugeva maitsega, kui eelistad leebemat varianti, vähenda veidi veiniäädika ning vürtside osakaalu ja lisa veidi rohkem vett.

700-800 g noori suvikõrvitsaid (ideaalsed on ca 200 grammised)
4-5 šalottsibulat, õhukeste viiludena
5 dl õuna- või valge veini äädikat
100 g pruuni suhkrut
1 tl sinepipulbrit (nt Stockmannis on Coleman´s sinepipulber olemas või siis ka Meiral ja Latplantal olen näinud)
1 tl kurkumat
50-60 g soola (ca 2 sl)
veidi apteegitilli seemneid
veidi tšillihelbeid

Puhasta ja tükelda suvikõrvits. Haki sibul. Tõsta suvikõrvits ja sibul kaussi ning kalla peale vesi nii, et viljad oleksid kaetud. Seda on vaja selleks, et viljade maitse hästi mahedaks muutuks. Lase seista umbes tund aega ning kalla siis vedelik sõelal nõrutades ära.
Kalla marinaadiained potti ning kuumuta keemiseni. Lisa nõrutatud sibul ja suvikõrvits ning lase korra veel kuum läbi, nii et potitäis hakkaks keema tõusma.
Tõsta marineeritud suvikõrvits eelnevalt ca 20 minutit 100 kraadises ahjus stersiliseeritud purkidesse ja kaaneta.

Suvikõrvitsast võib veel proovida valmistada:
suvikõrvitsacarpacciot
suvikõrvitsasaia
suvikõrvitsast šokolaadikooki
kukeseenepirukat suvikõrvitsaga
suvikõrvitsa kappari padjal praetud kala
suvikõrvitsa kana pennesid
suvikõrvitsasaia tüümiani ja kitsejuustuga
grillitud suvikõrvitsaga salatit
ja palju-palju muud mõnusat.

Paleoretsepti puhul asenda suhkur meega

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.