Punasesõstra purukook

Esileht / Määramata / Punasesõstra purukook

Eestlastel on purukookidega mingi oma seletamatu ja kirglik suhe. Vahel võid meisterdada mitmekihilise tordi, tarretada ja vahustada ning mässata, nii et uni läinud ja roosad rõngad silme ees. Tullakse, maitstakse ja kiidetakse. Täitsa mõnus!
Järgmisena võtad ette sellise kiire aja koogi – mõne minutiga tainas kokku segatud, hapud marjad peale, puru veel marjadele ja ahjus üks-kaks-kolm valmis. Ja siis vallanduvad tõelised emotsioonid. Mmm! Kui hea! Imeline! Tohin ma võtan veel! Nii on. Purukook on ja jääb. Ju on eestlaste geneetilisse koodi juba talletunud üks korralik marja-purukook ning kustumatu kirg selle järgi.

Sõstrad on üks tänuväärne (puru)koogimaterjal ja praegu jagub neid jätkuvalt. Hapukad punased sõstrad teevad purukoogi eriti särtsakaks. Samamoodi sobib seda retsepti teha ka teiste marjade ja puuviljadega. Kui kasutad vähem hapusid vilju, siis võid suhkru kogust vähendada.

2,5 dl maitsestamata jogurtit

2 dl suhkrut

4 dl jahu

1 tl küpsetuspulbrit

100 g võid

1 tl vanillsuhkrut

näpuotsaga
soola

300400
g marju (mustikad, vaarikad, sõstrad jne)

Purukate:
 
1 dl nisujahu
 
1 dl suhkrut
 
50 g võid
 
1 tl vaniljesuhkrut




Sega omavahel suhkur, jahuga segatud küpsetuspulber, vanillsuhkur ning sool. Lisa
jogurt ning sulatatud või. Sega kõik ühtlaseks ning kalla tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuvormi (nt 26-28 cm läbimõõduga ümmargusse vormi). Laota peale marjad. Näpi puru koostisained ühtlaseks kuivaks puruks ning siputa marjadele. 

Küpseta 180-200 kraadi juures kuni kook on parajalt kuldpruun 35-45 minutit). Võid koogi küpsust kontrollida tikumeetodil kõige paksemast koogi osast – kui koogi sisse torgatud tikk jääb puhtaks, siis võid koogi välja võtta. 


Paku juurde külma piima ja suure tõenäosusega on mõnust mõmisev auditoorium koogilaua ääres kindlustatud. 



Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.