Ka sel õunahooajal ei saa me läbi tarte tatinita ehk tagurpidi õunapirukata

Esileht / Määramata / Ka sel õunahooajal ei saa me läbi tarte tatinita ehk tagurpidi õunapirukata

Klassikud ei sünni asjata. Mõnes koosluses on see miski, mida võib nimetada x-faktoriks või unikaalseks maitsekoosluseks, mis meie maitsemeeled enda külge aheldab ja vahel süljenäärmed täisvõimsusel tööle lülitab, kui sama toidu peale mõtlema juhtud. Karamellised-võised õunad krõbedal tainal koos vanillise jäätise või -kastmega või ka lihtsalt külma piimaga – see on kooslus, mis üsna kiirelt sõltuvusnähud tekitab. Kes on proovinud, see teab, millest räägin.

Taguripidi õunakoogi jaoks sobivad just sellised rohelisemad ja pooltoored õunad, mis lõigates mahla välja pritsivad ning niisama söömiseks natuke liiga vurtsused veel tunduvad. Seega, kõik kellel läheduses Antoonovkad, on eelisseisus. Poest tasub vaada Granny Smith tüüpi neoonrohelisi õunapurakaid, nende mahlasus ja happerikkus sobivad selle õunakoogiga kõige paremini.

300 g jahu

200 g külma võid

100 g tuhksuhkrut

2 munakollast (L-suurusega)

Täidis:

4-5 suuremat rohelist poolküpset õuna, koorituna ja
sektoriteks lõigatuna

Sidrunimahla

100 g võid

100 g suhkrut

Serveerimiseks vanillijäätist või -kastet

Esmalt
valmista tainas. Selleks tootle köögikombainis 
ühtlaseks jahu, või ja tuhksuhkur. Lisa munakollased ning tootle “pulse”
režiimi kasutades tainas palliks. Suru tainas ühtlaseks palliks, mässi
toidukilesse ning aseta vähemalt tunniks külmkappi.
 

Täidise
jaoks tõsta õunasektorid kaussi ja piserda neid sidrunimahlaga. Tõsta umbes 1-2
sl suhkrut kõrvale. Ülejäänud suhkur kalla pannile (ideaalne oleks seda taha
samal pannil, mille sees hiljem koogi valmis küpsetad) ning kuumuta keskmisel
kuumusel  panni kallutades ning
kontrollides, et suhkur kõrbema ei läheks. Lase suhkrul esmalt sulada ja siis karamelliseeruda
(värv peaks olema kuldpruun) ning lao siis õunaviilud panni põhjale ühtlase
kihina. Küpseta ca 180-200 kraadises ahjus umbes 10 minutit – õunad peavad
veidi pehmenema ning vedelikku eraldama hakkama.  Tõsta ahjust välja, puista peale ülejäänud
suhkur ja aseta tükkidena või. Tõsta tainas külmkapist välja ning vali kahe erineva tainatöötlusviisi vahel ehk siis kas:

– lõika tainast
pikad õhukesed viilud ja aseta need õuntele. Viilud peaksid kõik õunad
ühtlaselt katma, muulgas ka servadest ning auke ei tohiks jääda. Säti äärtes olevad tainatükid serva alla.  Ära tainast kokku vajuta.

– rulli tainas
jahusel pinnal ühtlaseks ning aseta täidisele. Lahtirullitud taina
diameeter peaks olema mõned sentimeetrid suurem, kui koogivormi diameeter. Tõsta
lahtirullitud tainas õuntele peale ning vajuta served allapoole.

Aseta kook
ahju tagasi (200-220 kraadi juurde) ning küpseta, kuni tainas on kuldpuruun.
Tõsta ahjust välja ning lase veidike jahtuda.

Valmis kook
kalluta tagurpidi suurema taldriku või vaagna peale. Serveeri kas
vanillijäätisega või vanillikastmega. NB! Kook tuleks ümber keerata siiski
kuumana, muidu hangub karamell ära ja kook ei tule vormist välja.
Retsept ilmus 2013. aasta ajakirja Mari septembrinumbris
 

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.