Viigimarja pisipirukad mee ja pähklitega

Esileht / Määramata / Viigimarja pisipirukad mee ja pähklitega

Viigimarjade hooaeg on otsapidi ka meie juurde jõudnud. Ei ole küll sattunud kuulma, et keegi oleks suutnud meie kliimas viigimarju kasvatada, kuid kuumemates kohtades on suvelõpu sümboliks just mesine ja krõmpsuva sisuga viigimari. Kuivatatud pehmed viigimarjad kuuluvad kindlalt minu lemmikmaiuste hulka ja värsket viigimarja tuleb ka kindlasti igal sügisel süüa. Kõige lihtsam variant on värske viigimari lahti lõigata, vedelat mett peale niristada ning siis hakitud ja röstitud Kreeka pähkleid veel kõige peale.
Samas ei ole need tartaleti stiilis pisipirukad ka oluliselt keerulisemad ja suurema vaevata saab ka need mõnusad suutäied valmis küpsetada.

Esmalt niipalju, et küpse viigimarja tunneb ära kompides. Ta peab olema ilusa sileda koorega ja kergelt vetruv. Mustad plekid ja pehmed kohad viitavad juba riknemisele. Küpse viigimarja sisu on pehme, veidi mahlane ja kergelt mesise alatooniga. Meil on saada olnud ainult lilla koorega viigimarju, kuid viigimarja jaoks sobivad kliimas leiab ka roheka koorega, väiksemaid ja magusama maitsega vilju.

Tartaleti valmistamise jaoks läheb vaja:
500 g pärmi-lehttainast, ca 8-10 cm ruutudeks lõigatuna
ca 8 viigimarja
võid, sulatatuna
vedelat mett või näiteks aprikoosikeedist
hakitud Kreeka pähkleid
Tuhksuhkrut

Lõika tainast paraja suurusega ruudud ning lõika siis noaga ca 1 cm kaugusel servast taina pealmised kihid läbi (joonista noaga väiksem ruut suurema ruudu sisse). Ära tainast läbi lõika. Taina keskosa torgi kahvliga kergelt läbi. Lõika viigimari õhukesteks ratasteks ning tõsta igale tainatükile üks viigimari. Pintselda sulavõiga ning määri viigimarjale peale kas sulavõid või siis vedelamat (aprikoosikeedist). Puista peale hakitud pähkleid ning tõsta 200 kraadini eelkuumutatud ahju küpsema. Küpseta ca 15-20 minutit või kuni tainas on kuldpruun. Valmis tartaletid puista üle tuhksuhkruga. Serveerimisel paku juurde vanillijäätist või vanillikastet.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.