Hapukurgisupp rassolnik. Teenimatult unustatud klassik

Esileht / Määramata / Hapukurgisupp rassolnik. Teenimatult unustatud klassik

Esmalt pean tunnistama, et rassolniku teemasse süvenemise tõuke andis ajakiri Oma Maitse, mille jaanuarinumbri jaoks rassolniku erinevaid variante veidi põhjalikumalt uurisin. Rassolnik on tegelikult üks lemmiktoite olnud juba ammu, kuid mingil põhjusel ei ole sattunud seda mõnusalt hapukat suppi liiga sageli tegema. Blogiski on vaid üks rassolnik ehk seenerassolnik.
Seekord sai läbi proovitud kaks rassolnikut: Leningradi või siis uuema nimega Peterburi rassolnik ja roheline rassolnik, mis üllatas oma koostisosadega (spinat, hapuoblikas, seller).

Rassolnikute maailm osutus teemat uurides ootamatult vaheldusrikkaks ning selle supi ainuke kohustuslik element ongi soolakurk. Seni arvasin, et ka kruubid peaksid ühes rassolnikus olema. Muus osas varieeruvad rassolnikud seinast seina – alates kala- ja seenerassolnikustest kuni punase ja valge rassolnikuni välja. Punane rassolnik on tehtud siis tomatipastaga ja valge rassolnik koorega. Omal moel maitsvad on nad kõik. Samamoodi võib varieerida muid koostisaineid. Meil on kõige levinum odrakruupidega rassolnik, kuid samal moel võib sinna lisada riisi, tatart või muud meelepärast. Kindlasti tasub aga rassolnik taasavastamist ja toidulaual esiletõstmist, sest isegi Peeter I lemmiksupp olevat olnud rassolnik. Rassolnikut võib teha värske kapsaga või hoopis spinati ja oblikatega. Moskva rassolniku sisse käivad valged juurikad ning lõpuks paksendatakse suppi munarebuga ning lisatakse koort. Rassolniku hapukust saab reguleerida sellega, et supi sisse lisatakse ka sorts hapukurgivedelikku. Kuna hapukurk on happeline ning takistab köögiviljade pehmenemist, tuleb hapukurgid lisada supi sisse üsna lõppjärgus, kui teised supijuurikad on juba pehmeks keenud. Rassolnik on loomulikult kõige parem ise valmis keedetud puljongiga ning selleks sobib nii veise-, sea- kui ka kanapuljong.

Leningradi rassolnik
Vana hea klassik, mille puhul tuleks kruubid eelnevalt ära keeta. Mõnus tummine supp, kus hapukat maitset tuleks vähese hulga suhkruga tasakaalustada.
1 l veiseliha vm puljongit (soovitavalt ise keedetud)
4 kartulit, koorituna ja tükeldatuna
2 porgandit, koorituna ja tükeldatuna
1 sibul, koorituna ja peeneks hakituna
Porrulauku ca 10 cm, hakituna
150 g soola- või hapukurki, tükeldatuna, vajadusel seemned eraldatud
50 g tomatipüreed
50 g kruupe, eelnevalt keedetuna
Õli praadimiseks
Soovi korral tükeldatud liha (võid ära kasutada puljongikeetmiseks ülejäänud liha)
Soola ja pipart
Suhkrut maitse järgi
Värskelt peterselli, hakituna
Serveerimiseks hapukoort
Kuumuta pannik keskmisel kuumusel õli ning prae sibul ja porrulauk klaasjaks. Lisa porgand  ning lase läbi haududa. Lisa tomatipüree ning kuumuta ka see läbi. Lisa pannil olev segu kuuma puljongi sisse. Lase keema tõusta ning lisa siis eelnevalt keedetud kruubid ning kartulid. Viimasena lisa tükeldatud soola- või hapukurgid. Maitseta supp soola ja suhkruga, serveerimisel lisa hapukoort ning värsket hakitud peterselli.

Roheline rassolnik
Erksalt roheline ja hästi tervislik rassolnik, mis sobib hästi kevadisse aega ja turgutab samas ka vitamiinivaeses talvises ajas. Hästi põnev lisand on värske oblikas, mis aitab supi hapukust veel tõsta. Liha võib lisada vastavalt oma soovidele ja eelistustele – ilma lihata saab kerge variandi rassolnikust ning liha lisades saab supile toekust juurde anda.
1 l veise vm puljongit (soovitavalt ise keedetud)
3-4 kartulit, koorituna ja tükeldatuna
1 sellerivars, tükeldatuna
1 suurem sibul, peeneks hakituna
100 g porrulauku, tükeldatuna
150 g soola- või hapukurki, tükeldatuna, vajadusel seemned eemaldatud
Suur peotäis värskeid oblikaid
Suur peotäis värskeid spinatilehti
Õli või võid praadimiseks
Hapukoort ja maitserohelist serveerimiseks.
Tükelda köögiviljad. Kuumuta pannil õli või või ning prae keskmisel kuumusel köögiviljad läbi. Kuumuta puljong ning lisa köögiviljad puljongisse. Lisa ka tükeldatud kartul ning keeda, kuni kartul on pehme. Järgmisena tõsta juurde soola- või hapukurk ning veidi väiksemaks tükeldatud spinat ja oblikas. Lase keema tõusta ning serveeri kohe. Serveerimisel lisa hapukoort ning meelepärast maitserohelist.

Retseptid ilmusid 2014. aasta jaanuarikuises ajakirjas Oma Maitse.
Paleoretsepti puhul jäta supi sisse kruubid lisamata. 

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.