Head Uut Hiina Hobuse Aastat! Hiina toidust üks lemmik ehk Gong Bao kana ka

Esileht / Määramata / Head Uut Hiina Hobuse Aastat! Hiina toidust üks lemmik ehk Gong Bao kana ka

Kuna täna on algamas Hiina uus aasta ning hiinlaste jaoks on see üks suuremaid pühasid üldse, siis oleks vahva tulihobuse aasta saabumist tähistada ka meil. Hobuse aasta üldiseks kirjeldamiseks võib välja tuua, et hobune on hiinlaste jaoks lõputu enesetäiustamise, energilisuse, sooja südame, intelligentsuse ja erinevate võimete sümboliks.
Hiina on põnev koht, kus iidne kultuur ja traditsioonid saavad kokku suurlinnastumise, ülerahvastumisest põhjustatud vaesuse, räpakuse ja suurrahvaliku ignorantsusega.
Hiina reisimuljeid võid lugeda SIIT ja SIIT
Valikut blogis olevaid Hiina toite leiad aga SIIT.


Aastaalguse Oma Maitse ajakirjas kirjutasin veidi lahti erinevate Aasia köökide eripära. Nüüd on hea tuua siia lõik Hiina köögist ning jagada taaskord meie pere ühe lemmiku ehk Gong Bao retsepti.

Hiina köök on Euroopas tõenäoliselt kõige paremini tuntud, kuigi samas on Hiina köögi variatiivsus muljetavaldav ning provintsist provitsi liikudes võib ainult imestada, kuidas toidutraditsioonid muutuvad üsna kardinaalselt. Hiina köögi põhiline töövõte on vokkimine ning kiirelt vokkpannil õlis tooraineid töödeldes on võimalikult uskumatult palju erinevaid maitsvaid toite valmistada. Maitseainetest on põhilisemad komponendid tume ja hele sojakaste, Shaoxingi riisiviin, riisiäädikas, fermenteeritud sojaoad, roheline sibul, ingver, küüslauk, tšilli, viie vürtsi maitseaine ja palju muud. Väga levinud on ka Dim Sumi laadsed (täidis kas nisujahust või -tärklisest taina sees) toidud ja ka hotpot ehk kuuma poti toidud, mis valmistatakse sööja poolt toorained keevasse õlisse või puljongisse kastes. Hästi levinud on maapähkliõli, mida kasutatakse väga palju vokkimisel. Hiina köögist leiab ka üsna eripäraseid maitseaineid – näiteks Hiinas on hästi tuntud Shichuani pipar, mis ei ole tegelikult üldse pipraliste sugupuust, vaid tsitruselise puu mari.

Gong Bao ehk kana maapähklitega
Sichuani maakonna üks tuntumaid toite on Gong Bao kana, mis saanud nime ühe Quing dünastia kuberneri järgi. Tänu oma seotusele poliitikaga, oli kultuurirevolutsiooni ajal selle roa nimetus poliitiliselt ebakorrektne. Hiinas lisatakse sellele toidule sageli ka tükeldatud lootost, kuid meil tuleb läbi ajada veidi lihtsustatud versiooniga.

Nii, nagu suurema osa vokkpannil valmistatud toitudega, tuleks ka siin ettevalmistused eelnevalt ära teha, et õnnestuks kiirelt hiljem kõik kokku vokkida.
500 g kanafileed
3-4 küüslauguküünt
pöidlasuurune jupp värsket ingverit
peotäis rohelist sibulat
paras sorts maapähkliõli
peotäis kuivatatud tšillisid
1 tl terveid Sichuani pipraid (saadaval nii Piprapoes kui ka Umami.ee lehelt, võib asendada kergelt purustatud rosé või valge pipra teradega)
75 g röstitud maapähkleid
Marinaad:
2 tl light sojakastet
1 tl Shaoxingi riisiveini (sobib asendada ka kuiva šerri või kuiva valge veiniga)
1 tl kartulitärklist
1 spl vett või puljongit
Kaste:
1,5 spl  suhkrut
1 tl kartulitärklist
1 tl tumedat sojakastet
1 tl heledat sojakastet
3 tl riisiäädikat (võib asendada veiniäädikaga)
1 tl seesamiõli
1 spl vett või puljongit
Sega marinaadiained. Tükelda kanafilee ning sega marinaadiga. Jäta ca 20 minutiks marineeruma.
Koori ja lõika viiludeks ingver ja küüslauk. Haki roheline sibul ning tükelda tšilli väiksemateks tükkideks.
Sega kausis kastme komponendid.
Kuumuta pannil 2 spl õli, kuid ära lase liiga kuumaks (suitseda ei tohi). Prae mõned sekundid Sichuani pipraid ja tšillisid, et õli saaks maitsestatud. Liiga kaua ei tohiks praadida, siis kõrbevad maitseained ära.
Lisa kanafilee tükid ning prae läbi pidevalt segades. Kui kanafilee on muutnud värvi, lisa ingver, küüslauk ning roheline sibul.  Prae, kuni kana on läbi küpsenud. Kalla peale kaste ning lase pakseneda.Kui kaste on paksenenud ja läikivaks muutunud, lisa pähklid ja sega.
Serveeri koheselt koos aurutatud riisiga.

Retsept ilmus 2014. aasta jaanuarikuises Oma Maitse ajakirjas
Paleo retsepti puhul kasuta suhkru asemel mett, soolasust lisab sojakastme asemel kalakaste ning maapähkel ja maapähkliõli asenda mõne teise õli ja pähkliga. Ilma tärkliseta jääb toit lihtsalt vedelam. 

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.