Vitamiinilaks ehk salat värsketest tsitruselistest, granaatõunaseemnetest ja pistaatsiapähklitest

Esileht / Määramata / Vitamiinilaks ehk salat värsketest tsitruselistest, granaatõunaseemnetest ja pistaatsiapähklitest

Kärekülm ilm sai jaanuarikuuga otsa, asemele astus tuisune veebruar ning tänase päeva ilmaprognoos rääkis hoopis kergest külmast vihmast. Mingi uus jäle tegija! Brrrr…. Õues käies kogunes see kerge külm vihm jopele ning külmus seal, nii et tuppa tulles olin kui klaaspärlitega kaetud mütakas. Kõlab ehk veel ilusalt, aga tegelikkuses oli see märg, külm ja ebamäärane vihma-lume-rahe segu krae vahel kõike muud kui romantiline. Ei tea, kuidas teistel, aga minu jaoks on pikk talv ikkagi ellujäämiskursus. Ei ole ei energiat ega ka jõudu lõputult külma aega endale meelepäraseks mõelda. Suurema osa ajast on mul lihtsalt kohutavalt külm (tõenäoseliselt olen Liivimaa suurim külmavares) ja põhiline impulss on koju, diivaninurka ja sooja pleedi alla. Siis natuke isegi kannatab olla. Vahel on rakse end kokku võtta ka selleks, et inimestega suhelda. Energiasalved on lihtsalt tilgatumad.

Tegelikult ei tahtnud üldse ilma üle viriseda, vaid hoopis ühe mõnusalt värvilise, maitsva ja vitamiinidest pungil tsitrusesalati retsepti jagada. Veebruarikuuks on suvised vitamiini ja päikesevarud ka paraku üsna olematuks kulunud nii et iga kogus vähegi toniseerivat toitu eriliselt hästi.
Selline värvikirev salat peaks hetkega päeva-paari vitamiininormi andma ja seda salatit süües hakkab taas tekkima usk, et kusagil kunagi peaks jälle kevad ka paistma.

Pärit on see retsept Bethan Kehdy raamatust “The Jewelled Kitchen”, kus on hulganiselt väga mõnusaid Liibanoni, Maroko ja Pärsia köögi retsepte. See konkreetne salat on Maroko päritolu.
Salati jaoks läheb vaja:
1 laim
1 greip
1 apelsin
1 veriapelsin
1 granaatõuna seemned
peotäis ilma soolata pistaatsiapähkleid (saadaval näiteks Piprapoes)
veidi mündilehti
2 sl vedelat mett
näpuotsaga kaneeli
Soovi korral võib salatit serveerida ingverijogurtiga (sega riivitud ingver maitsestamata jogurtiga).
Eemalda terava noaga tsitruseliste koored ning lõika kõik viljad viiludeks. Laota tsitrusviljad taldrikule, puista peale granaatõunaseemneid ja hakitud pistaatsiapähkleid. Nirista salat meega üle, puista veidi kaneeli peale ning lisa mõned mündilehed. Kui soovid salatit süüa ingverijogurtiga, riivi ingver ning sega maitsestamata jogurtiga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.