40 küüslauguküünt, 4 sibulat ja üks imeline siidine supp

Esileht / Määramata / 40 küüslauguküünt, 4 sibulat ja üks imeline siidine supp

Talv on kahtlemata soojade ja tummiste suppide aeg. Ei ole midagi mõnusamat, kui veidi läbikülmununa õuest tulles süüa üks tubli taldrikutäis mõnusalt soojendavat suppi. Pärast on kohe tummine ja tugev tunne.
Viimase aja üks lemmiksuppe on meil kodus olnud püreesupp, mille selgroo moodustavad korralik kogus ehk 40 küüslauguküünt, millele sekundeerib sibul. Kreemisust lisab koor ja juust, maitsenüansse võimendavad ürtidest tüümian ja rosmariin. Tulemuseks on supermaitsev supp. Veidi magus, kreemine ja tõenäoliselt ka tõsine tervisesõber.

Nagu mainitud, on selle supi juures põhitegijateks küüslaugud. Pool küüslaugukogusest tuleb ahjus eelnevalt röstida. Kes kunagi mekkinud ahjus magusaks küpsenud küüslauku, see teab, millisest hõrgutisest jutt. Teine osa küüslaku tuleb koorida ja hakkida ning tavapärasel moel pannil hautada. Seega kombineeruvad supis nii röstitud magus-mahe küüslauk kui ka oluliselt erksam värske küüslauk. Kaunis kombinatsioon!

Supi tegemise valem on üldjoontes järgmine:
20 küüslauguküünt (koorimata)
20 küüslauguküünt (koorituna ja hakituna)
4 sibulat (koorituna ja hakituna)
500 ml kanapuljongit
200 ml 35%-list koort
50 g võid
100 g kitsejuustu (võid kasutada ka toorjuustu, sinihallitusjuustu või muud oma lemmikjuustu)
parmesani
õli
värsket hakitud tüümiani (kasutasin Gourmet Garden tüümiani)
värsket hakitud rosmariini (kasutasin Gourmet Garden rosmariini)
paar loorberilehte
soola ja pipart
veidi suhkrut
2 sl maisitärklist, kui soovid paksemat suppi
Sidrunimahla

Esmalt rösti küüslaugud. Selleks tõsta koorimata küüslauguküüned pannile, lisa paar supilusikatäit õli, soola ja pipart ning rösti ca 180 kraadi juures umbes 40 minutit. Jahuta. Vajuta küüslaugu sisu välja või koori jahtunud küüslauguküüned.
Haki sibulad. Kuumuta pannil keskmisel kuumusel õli ja või. Hauta sibulaid umbes viis minutit. Lisa pannile ka tüümian ja rosmariin ning loorberilehed. Lase haududa umbes 5 minutit ja lisa siis hakitud toores küüslauk. Hauta veel mõned minutid. Lisa kuum kanapuljong ning röstitud küüslauguküüned, kata pott või pann kaanega ning lase vaiksel tulel haududa paarkümmend minutit. Järgmiseks eemalda loorberilehed ning püreeri supp saumikseriga ühtlaseks. Eriti siidise tulemuse jaoks võid supi veel läbi sõela ajada. Lisa koor ning riivitud juust ning lase juustul sulada. Kuumuta supp veelkord keemiseni. Maitsesta supp soola, pipra ja suhkruga. Soovi korral lisa veel sidrunimahla. Serveerimisel võid lisada supile veel veidi riivitud juustu. Kui soovid paksemat suppi, siis lisa supile vähese veega segatud tärklis ja lase supil keema tõusta.
Supp on väga maitsev nii kohe süües kui ka järgmisel päeval, kui maitsed on ühtlustunud.

Paleoretsepti puhul asenda koor kookoskoore või -piimaga, või asenda selitatud või ehk gheega ning jäta tärklis ning juust lisamata. 

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.