Kooslus, mille peale võib alati kindel olla. Kitsejuust ja viigimari. Seekord pirukana

Esileht / Määramata / Kooslus, mille peale võib alati kindel olla. Kitsejuust ja viigimari. Seekord pirukana

On kooslusi, mis toimivad alati. Aastaajast, meeleolust ja kõikvõimalikest välisteguritest hoolimata. Selle kohta ütleb inglikeelne keeleruum “match made in heaven”, millele on raske leida väärilist eestikeelset vastet. Liidud, mis sõlmitud teavas. Taevalikud kombinatsioonid. No ei kõla…. 🙂
Üks nimetatud tiitlit vääriv kombinatsiooni on minu jaoks juba aastaid olnud juust ja viigimari. Eelkõige armastan viigimarja – kas siis kuivatatuna, värskena ja meega ülekallatuna või ka moosina – kitsejuustutoitude juurde sobitada. Samas suudab viigimari imelisi kombinatsioone moodustada ka brie- ja camembert juustuga ning ka sinihallitusjuustuga. Tegelikult pea iga juustuga. Ei oskagi mõelda välja juustu, mille juurde viigimari EI sobiks.

Inspireerituna kirjeldatud kooslusest tegin täna kitsejuustu-viigimarja pirukaid. Imelihtne. Ja ka siin ei vedanud see kooslus alt. Pirukat tegin kahte sorti – ühe quiche´i-laadse ehk kallasin täidise üle muna-koore seguga. Teine katsetus oli veel lihtsam. Tainapõhjale veidi maitseürte, lisaks kitsejuust ja viigimari ning ahju. Mõlemad pirukad tegin võiga pärmi-lehttaina põhjale (Eesti Pagari tänuväärne tootearendus, saadaval sügavkülmutatuna).
Muuhulgas katsetasin nende pirukate juures ka mulle proovimiseks antud Gourmet Gardeni tuubides ürte. Siia kooslusesse sobib loomulikult imehästi tüümian. Gourmet Gardeni maitseürdid on päris vahva uus tootesari. Ürtide maitsed on üle ootuste autentsed. Minu lemmik sellest sarjast on koriander. Nii suviselt maitsetihe ja väga õige maitsega. Tüümian on ka täiesti sama maitsega, mis värske kesksuvine ürdipõõsas.

Quiche´i laadse piruka jaoks läheb vaja:
200 g võiga pärmi-lehttainast
150 g kitsejuustu (või sinihallitud, brie, camembert vm juustu)
kuivatatud või värskeid viigimarju, viiludena
Värsket hakitud tüümiani või ca teelusikatäis Gourmet Gardeni tüümanipastat
1 muna + 2 munakollast
150 ml 35%-list koort
soola ja pipart
Rulli pärmi-lehttainas jahusel laual parajaks, et ta sobiks küpsetusvormi põhja ja külgi katma. Tõsta tainast küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiv küpsetusvormi sisse. Võid taina koos raskusega (fooliumi või küpsetuspaberi peale asetatud kuivatatud herned, oda, riis vms) eelküpsetada, kuid võib ka ilma selleta teha. Minu pirukas oli eelküpsetamata tainast. Puista tainapõhjale hakitud tüümiani või määri lusikatäis Gourmet Gardeni tüümianipastat. Sinna peale lao juustuviilud, millele aseta viilutatud viigimari. Mina kasutasin Prismas müüdavat pehmeid kuivatatud viigimarju. Kui õnnestub kätte saada värskeid viigimarju, siis need on kindlasti parim valik. Klopi muna ja munakollsed lahti. lisa koor ning kalla koore-muna segu tainapõhjale. Küpseta 180-200 kraadi juures, kuni pirukas on mõnusalt kuldseks küpsenud. Serveeri soojalt, pirukale võid lisada ka värsket tüümiani (ega küll küllale liiga tee 🙂 )

Piruka puhul kasutasin maitseürdina tüümiani ning viigimarjadeks sobivad hästi pehmed kuivatatud viigimarjad 

Teise, veel lihtsama piruka puhul kasutasin sama tainast. Lõika tainast ühe portsu jaoks sobiva suurusega ruudud ning tõmba terava noaga ca 1 cm kauguselt äärest taina ülemised kihid läbi (nii kerkib tainas äärest kohevamaks).

Noaga “joonistatud” ruudu sisse puista jällegi värsket hakitud tüümiani või määri tüümianipastat. Aseta pirukale juustuviilud, tõsta nendele viigimarjad, nirista peale veidi oliiviõli, puista soola ja pipart ning küpsteta eelkuumutatud ahjus kuldseks. Valmis pirukatele võid niristada veel veidi kreemist balsamico kastet või siis vedelat mett. Serveeri soojalt, nii on pirukas kõige mõnusam.
Mõnus vein selle piruka juurde on ka pigem kohustuslik 🙂

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.