Põder õuntes ehk õunasiidri-põdrahautis

Esileht / Määramata / Põder õuntes ehk õunasiidri-põdrahautis

Põder õunasiidris on selline kooslus, mille peale tulin ma puhtalt asjaolude kokkulangemise tõttu. Asjaolud olid siis sellised, et mul oli kodus ärategemist ootav kilone tükk põdraliha ja teisalt olin otsustanud katsetada Briti autentseid siidreid Slowgoods valikust. Need siidrid on hästi mõnusad ja kes vähegi tahab siidrite maailma tundma õppida, siis selle valikuga tasuks kindlasti tutvust teha. Kusjuures kellel vähegi kogemust vanaema õunakeldriga või vanaolu õunaveiniga, siis tuttavlikke maitsenüansse tuleb väga palju ette. Just selline mõnus kergelt keldrise (aga seda kõige paremas mõttes) maitsega naturaalne kraam.
Põdraliha puudumisel võib sarnast hautist teha ka veiseliha, lamba või ka näiteks metsseaga. Iga variandi puhul on lõpptulemus kindlasti veidi erinev, kuid lõpptulemuse hääduses kahelda ei tasu.

Ma algul isegi veidi kahtlesin, kas põder ja siider võiksid kokku sobida ehk et kas siidril on piisavalt rammu põdra metsasest maitsest läbi tungida. Katsetused õigustasid end igati. Briti autentsed siidrid on piisavalt tugeva iseloomuga ja mõrkja varjundiga, nii et kooslus täiendas end iga külje pealt ja kooskõla oli igati nauditav. Hautises kasutatavaid köögivilju võib igaüks üsna vaba käega kombineerida ja vahetada. Minul oli see hautis üsna klassikaline ehk porgandi ja kartuliga.

1 kg põdraliha, väikesteks kuubikuteks lõigatuna
1 dl jahu
1 tl soola
1 tl jahvatatud musta pipart
4-5 peekoniriba
veidi õli
2 sibulat
paar küüslauguküünt
3 porgandit, tükeldatuna
3 sellerivart, tükeldatuna
4-5 kartulit, tükeldatuna
100 g tomatipastat (müüakse tuubides)
2 dl kuiva naturaalset õunasiidrit (nt SEDA siidrit)
1 tl kadakamarju
veidi värkset või kuivatatud tüümiani (kasutasin Gourmet Garden tuubi)
veidi värsket või kuivatatud rosmariini (kasutasin Gourmet Gardeni tuubi)
2-3 loorberilehte
3 dl veisepuljongit

Tükelda liha. Sega omavahel jahu, sool ja pipar ning sega lihatükkidega. Kuumuta pannil keskmisel kuumusel ning prae seal peekoniribasid. Tõsta peekon pannilt ära, lisa peekonist väljasulanud rasvale õli ning pruunista pannil lihatükid igast küljest. Parem on seda teha mitmes osas, et panni mitte korraga ülekuhjata.
Tõsta liha pannilt. Alanda veel kuumust, vajadusel lisa õli ning kuumuta pannil läbi ka hakitud sibul, küüslauk,, porgand ja seller. Pruunista kergelt. Tõsta haudepotti kokku eelnevalt pruunistatud liha, peekon, köögiviljad. Kalla juurde siider ja puljong, lisa tomatipasta, kadakamarjad, tüümian, rosmariin, loorberilehed ning sega kõik läbi. Aseta ahju 100-150 kraadi juurde ning hauta paar tundi. Umbes tund aega enne valmimist lisa ka tükeldatud kartul. Hauta aeg ajalt segades, kuni liha ja köögiviljad on pehmed. Mida madalam on kuumus, seda pikema haudumisajaga arvesta.
Maitsesta soola ja pipraga. Serveerimisel lisa värskeid ürte. Hautistele omaselt on see roog eriti maitsev järgmistel päevadel, kui maitsed on mõnudalt segunenud.

Paleotoidu puhul jäta ära retseptis olev jahu

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.