Püreesupp pastinaagi ja õunasiidriga. Ehtbritilik ja tõeliselt mõnus kooslus

Esileht / Määramata / Püreesupp pastinaagi ja õunasiidriga. Ehtbritilik ja tõeliselt mõnus kooslus

Imeliselt lihtne ja sama imeliselt maitsev supp. Pastinaak on meie kultuuriruumis ilmselgelt alakasutatud köögivili – sedavõrd magus ja maitsev, lihtsalt kättesaadav, kerge töödelda ja maitsev nii hautatuna, ahjus küpsetatuna, supina ja veel paljudes teistes toitudes. Selle supi koosluses on korralik Briti päritolu siider tõeline üllataja. Ühest küljest magusa ja veidi mõrkja ning vanaema õunakeldrist tuttav maitsega, teisalt kreemise ja magusa maitsega pastinaak. Mõnus kooslus, mis üsna lihtsa vaevaga suurepärase lõpptulemuse annab. Soovi korral võid pastinaagi asendada ka kõrvitsaga.


NB! Siin supi sees kasuta ainult naturaalset ja soovitavalt kuiva või medium magusat siidrit. Igasugused kahtlased purgijoogid jõhvika-, mustika-, virsiku- või muu maitselised kraadiga limonaadid, lepime kokku, ei ole siider, isegi kui sinna purgile on nii kirjutatud. Mina kasutasin suurepärast valikut Briti õunasiidreid pakkuvat Slowgoods veebipoest pärit SEDA Somerseti siidrit, mis pressitud kokku 11-st õunasordist.
Hästi mõnusalt õunane ja väga naturaalse nauditava maitsega siider, mis aitas ka toitu väga meeldivalt kaunistada. Loomulikult väga mõnus janukustutaja ka niisama juues.

Retseptiidee on pärit River Cottage retseptivaramust ning tegemist on üdini Briti päritolu kooslusega.
1 sl oliiviõli
30 g võid
1 suurem sibul, hakituna
mõned küüslauguküüned, hakituna
500 g pastinaaki, koorituna ja tükeldatuna
2 dl kuiva või medium õunasiidrit (mina kasutasin SEDA Burrow Hill siidrit)
5 dl köögiviljapuljongit
Paar oksa värsket tüümiani (kasutasin Gourmet Garden tüümiani)
1 dl 35%-list koort
soola ja pipart
peekonit serveerimiseks
Kuumuta keskmisel kuumusel pannil õli koos võiga. Hauta sibulat mõned minutid. Lisa siis küüslauk, hauta ka läbi ning tõsta siis pastinaak pannile. SEga paar korda ning hauta kõiki vilju koos kümmekond minutit.
Lisa kuum puljong, siider ning paar tüümianioksa, kui kasutad värsket tüümiani. Gormet Gardeni tooteid kasutades vajuta lihtsalt umbes lusikatäis tüümianipastat köögiviljasegu juurde. Keeda umbes 20 minutit, kuni pastinaak on pehme. Kui kasutasid värsket tüümiani, tõsta tüümianioksad välja ning püreesta supp ühtlaseks. Vajadusel lisa veel puljongit, kui supp kipub liiga paks olema. Kalla juurde koor, lase veel kord keema tõusta ning maitsesta lõplikult.
Serveerimisel lisa soovi korral pannil krõbedaks küpsetatud peekonit ja maitseürte.

Paleoretsepti puhul asenda koor kookoskoorega või jäta ära ning kasuta selitatud võid ehk gheed.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.