Aurutatud kala vietnamipäraselt

Esileht / Määramata / Aurutatud kala vietnamipäraselt

Hetkel, kui ilm on kõike muud kui grillimissõbralik, tasub vahelduseks võtta ette aurutamine. Igavesti mõnus ja lihtne ning ülitervislik toiduvalmistamise moodus.Näiteks terve kala valmistamiseks on aurutamine suurepärane lahendus.

Aurutamiseks sobivad erinevad võtted. Mida olen viimasel ajal vaimustusega kasutanud oma uue sõbra Electroluxi kombineeritud auruahju võimalusi. Auruahi võimaldab erineva astmega aurutusrežiime kasutada. Soovi korral võib näiteks toorjuustukookidele mahlasuse lisamiseks ja pragunemise vältimiseks kerget auru lisada ja soovi korral võib ahjus täisauruga kasvõi muna keeta. Mune ma küll keetnud ei ole, küll aga päris mitu kala auruga valmistanud. Kui muidu potis valmistades tuleks kala panna aurutusrestile ja poti peale, siis ahjus piisab sellest, kui asetad kala koos meelepäraste lisanditega lihtsalt kuumakindlasse anumasse, millega võid kala hiljem ka serveerida. Mina kasutasin selleks üht oma lemmikut Emile Henry SEDA kalagrillimisalust, mis algselt on mõeldud küll küll kala ja muu kraami grillimiseks, kuid mida sobib ka suurepäraselt ahjus kasutada. Kala valmistasin tervena ja ühest Vietnami kokaraamatust leitud retsepti järgi.

Kala aurutamiseks sobib loomulikult ka näiteks bambursauruti, millega saab kala valmis teha näiteks suurema poti peal või siis vokkpannil.
Kala aurutamine on Aasias hästi levinud kala töötlemise viis. Õrn ja delikaatne kalaliha on ideaalne tooraine aurutamiseks. Oluline on ainult tabada õiget hetke, kui kala on juba piisavalt küps, kuid veel hõrgult õrn ja mitte ületöödeldud. Selle  retsepti puhul on põnevaks meetodiks veel aurututud kala kuuma õliga ülekallamine, mis küpsetab kala koos maitseköögiviljadega eriti maitsvaks.
Seekord sai auruahju lükatud dorada, mis on kindlalt meie viimase aja üks lemmikuid. Paraku küll mitte eestimaine.

Ca 800 grammine terve kala (nt meriahven, dorada, väiksem lõhe vm).
Soola ja pipart
Pöidlasuurune jupp ingverit, ribadena
Rohelist sibulat, ribadena
1 väiksem porgand, ribadena
0,5 dl sojakastet
1 sl riisiäädikat
Värsket koriandrit
1 dl maapähkliõli
Puhasta kala ja eemalda sisikond ning vajadusel ka soomused. Pese kala külma veega üle ning kuivata majapidamispaberiga. Maitsesta seest ja väljast soola ja pipraga. Tõsta kala küpsetuspaberiga kaetud aurutusnõu põhjale või siis auruahju jaoks sobivasse nõusse. Aseta osa köögiviljaribasid kala kõhtu ning ülejäänud laota ühtlaselt kala peale.
Lase potis vesi keema tõusta ning aseta aurutusnõu kalaga keeva veega potile. Kata aurutusnõu kaanega ning alanda kuumust nii, et vesi keeks vaikselt edasi. Auruta kala umbes 10  minutit. Kala küpsust kontrolli kõige paksemast osast. Liha ei tohi olla enam läbipaistev. Auruahju puhul tõsta kala lihtsalt eelkuumutatud auruahju ning jäta ta sinna 10-15 minutiks sõltuvalt kala suurusest. Samal ajal sega sojakaste ja riisiäädikas. Kui kala on valmis, tõsta aurutusnõu veega potilt ära. Kalla ära aurutamise ajal eraldunud vedelik. Sama tee auruahju nõu puhul. Kuumuta väiksemal pannil õli, kuni see on hästi kuum, kuid suitseda ei tohi. Aseta kalale veel värsket koriandrit ning kalla siis kala kuuma õliga üle. Kalale asetatud köögiviljad peavad särisema. Piserda kala veel soja ja riisiäädika seguga üle ning serveeri kohe.

Tulemus jääb hästi õrn, maitsev ja tõeliselt mahlane. Soovitan kõigil kalasõpradel proovida.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.