Metsaseentega orsoto

Esileht / Määramata / Metsaseentega orsoto

Külluslikumast külluslikum seeneaeg jätkub. Kui paar nädalat tagasi rabas metsaalune oma puravikutäpilise maastikuga, siis möödunud nädalavahetuse kokkuvõtteks sobib kasutada määratlusi, mis kõnelevad riisikate ja pilvikute uputusest. Ma ei olegi vist kunagi niimoodi seeni metsast välja toonud, et põhimõtteliselt ei õnnestu minna teest kaugemale kui mõnikümmend meetrit. Täiesti uskumatu aasta! Suvesoojast ilmast ma parem ei räägigi. Tundub kokku kui muinastjutt.
Paraku kehtib ka sel aastal reegel, et kui seened metsast välja toodud, tuleb nendega midagi ette võtta. Kaks seeni täis korvitäit jõllitavad mind ka hetkel terrassil juba üsna etteheitval ilmel. Marineerimine tundub olevat hetkel Eesti rahvusspordiala nr 1. Poed olevad äädikast tühjaks ostetud ja ka siin blogis figureerivad TOP-is marineeritud seente retseptid.
Kui seenesousti piisavalt juba söödud, võib vahelduseks teha ka seentega orsotot.

Orsoto on nagu risoto, aga riisi asemel kasutatakse odrakruupi. Selline risoto meetodil valmistatud kruubiroog koos metsaseente ja pecorino juustuga on erakordselt maitsev ja kindlasti äraproovimist väärt. Orsoto puhul on ideaalne, kui ta jääb pigem veidi vedelam ja kreemisem. Kui ta kipub liiga kuivaks muutuma, lisa veidi vedelikku lisaks. Pildid on paraku tehtud sel ajal, kui metsast veel ainult kukeseeni võis hea õnne korral leida. Saabuvast puravikuuputusest ei olnud pildistamise ajal veel aimugi.
250 g odrakruupi, pestud ja eelnevalt paar tundi leotatud (kaal on antud enne leotamist)
400 g kukeseeni, puhastatuna ja tükeldatuna
2  sibulat, hakituna
2 küüslauguküünt, hakituna
Oliiviõli
Võid
1 dl valget veini
Ca 1 liiter kana- või köögiviljapuljongit
50 g pecorino juustu
Soola ja pipart
Hakitud värskeid ürte (nt petersell, tüümian)

Kuumuta pannil või ja prae keskmisel kuumusel pool hakitud sibulast mõne minuti jooksul läbi. Lisa seened ja need ka kergelt läbi. Üle praadida ei ole mõtet, eriti siis, kui tegemist on väiksemate seentega. Maitsesta soola ja pipraga ning tõsta kukeseenesegu kõrvale.
Kuumuta pannil õli ning prae pannil keskmisel kuumusel hakitud sibul klaasjaks. Lisa küüslauk ning kuumuta see ka läbi. Lisa sõelal nõrutatud odrakruubid ja prae kiirelt läbi. Lisa vein ja lase kuumus läbi keeda, et alkohol aurustuks. Hakka lisama järk järgult kuuma puljongit. Esmalt kalla puljongit niipalju, et kruubid oleksid kaetud. Kui kruubid on vedeliku sisse tõmmanud, siis lisa järgmine ports puljongit. Keeda niikaua, kuni kruubid on pehmed ehk umbes 15-20 minutit. Toit ise peab olema pigem vedelapoolne, sest vedeliku imamine jätkub. Sega juurde kukeseenesegu ning osa riivitud pecorinost. Maitsesta soola ja pipraga. Sega läbi ning aseta taldrikutele. Puista peale ülejäänud juust ning hakitud värsked ürdid. Serveeri kohe. Serveerimisel võid lisada veel oliiviõli.


Retsept ilmus 2014. aasta sügises Toit&Trend numbris.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.