Ploomi clafoutis ehk maakeeli ploomi pannikook

Esileht / Määramata / Ploomi clafoutis ehk maakeeli ploomi pannikook

Peene nimega clafoutis on tegelikult üks lihtne toit. See on pärit Prantsuse köögist ning tõenäoliselt on tegemist ühe lihtsa magusa koogiga, mida tehti siis, kui mahti toiduga jändamiseks veidi nappis. Clafoutis pandi sageli küpsema ahju järelsoojusesse nii saigi maitsev mahlane pannikook üsna lihtsa vaevaga valmis. Clafoutis on paindlik ka marjade ja puuviljade osas. Levinud on kirssidega variant, samamoodi jääb imeliselt maitsev suviste aprikooside-nektariinide-virsikutega variant ning loomulikult sobituvad sinna imehästi ka meie oma hapukasmagusad ploomid.

Meie clafoutis´ploomid olid veel eriti armsast allikast, Nimelt veetsime nädalavahetuse taas oma uues maakodus (me oleme sellesse lootusetult armunud) ja naabertalu inimesed tulid meiega tutvust tegema. Kaasas suur kotitäis oma aia ploome ja õunu! Imearmas.

Suurem osa ploome sai loomulikult kiirelt kohe ka ära söödud, aga osa nendest leidis endale koha ka ühes mõnusas pannikoogis. Mitte küll ahju järelkuumuses küpsenuna, aga väga maitsva ja mahlasena siiski. Clafoutis´puhul tasub siiski silmas pidada, et kuna tegemist on üha vähese rasvainega küpsetatud koogiga, siis on ta parim värskelt ja seistes kipub ta veidi kuivaks muutma. Selle vastu aitab veidike õhukindlalt suletud karp ja külmkapp.
125 ml jahu
120 g  suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
4 muna
30 g võid, sulatatuna + vormi määrimiseks
125 ml piima
125 ml kohvikoort
500 g ploome, kivid eemaldatud ja poolitatud
Tuhksuhkrut
Sega omavahel jahu, suhkur, vanillisuhkur ja munad. Lisa sulatatud ja veidi jahutatud või, piim ja kohvikoor. Sega kõik hoolega läbi, kuni saad ühtlase massi.
Määri ahjuvorm võiga (ca 20×30 suurusega). Kalla tainas ahjuvormi ning aseta tainasse poolitatud ploomid lõikepool ülespoole. Küpseta 180 kraadises ahjus 40-45 minutit. Lase paar minutit peale ahjust tõstmist seista ning puista siis üle tuhksuhkruga.

Retsept ilmus 2014. aasta Toit&Trend ajakirja septembri-oktoobrinumbris

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.