Tšilline sealihahautis Korea moodi

Esileht / Määramata / Tšilline sealihahautis Korea moodi
Korea toit on Eestis teenimatult üsna vähetuntud. Paraku. Kõige tuttavlikum on ehk Korea porgandisalat, mis, nagu tuleb välja, on selline poolenisti Korea toit, mida hakkasid valmistama Nõukogude Liitu ümber asustatud koreakad. 
Ise hakkasin ka Korea toitu rohkem hindama peale seda, kui olin ise kohapeal ära käinud. Korea köök on üsna omapärane ja rohkelt avastamisrõõmu pakkkuv. Kõige rohkem iseloomustavad Korea kööki esmalt muidugi kimchi ehk tšilline hapendatud Hiina kapsas, mida pakutakse absoluutselt iga söögikorra juurde. Teine väga spetsiifilise Korea maitsekombinatsiooniga märksõna on gochujang või ka doenjang pasta. See on kombinatsioon, milles saavad kokku fermenteeritud sojaoad, tšillipasta, sool, mesi või suhkur ja veel mitmeid maitselisandeid. Gochujang pasta on Korea köögis universaalne lisand, millega maitsestatakse suppe ja vokke, marineeritakse ja pakutakse ka lihtsalt niisama lauale lisandiks. Seesama pasta on ka võrratu bibimpapi üheks komponendiks, mille retsepti leiad SIIT.
Sellesama gochujang pastaga, mis on pärit Umami.ee poest, valmistasin seafilee ja köögiviljadega hautist. Väga maitsev sai ja meenutas üsna täiuslikult Koreast tuttavaks saanud kordumatut ja ainuomast maitsekombinatsiooni. 

See suurepärane ja maitseküllane terav pasta on üheks Korea köögi alustalaks

Hautis ise on tegelikult lihtne ja jõukohane kõigile, kes köögis kulpi suudavad käes hoida. Selleks läheb vaja:
250 g seafileed, kuubikutena
2 küüslauguküünt
2 sl gochujang pastat
1 tšillipipar, peeneks hakituna
pöidlasuurune jupp tšillit, peeneks hakituna
100 g kartulit, tükeldatuna
15 cm jupp porrut, peamiselt valge osa, ribadena
1 keskmine suvikõrvits, tükeldatuna
õli praadimiseks
seesamiõli maitsestamiseks
100 g värsket spinatit, veidi väikesmaks hakituna
seesamiseemneid viimistlemiseks
Puhasta liha kelmetest ning tükelda kuubikuteks. Kuumuta pann koos õliga ning pruunista pannil lihakuubikud. Lisa tšillipasta ja hauta kergelt läbi. Lisa kartul, ingver ja tšilli ning kalla peale piisavalt vett, et kõik pannil olevad koostisained oleksid kaetud. Lase keema tõusa ning lisa porru, suvikõrvits ja seesamiõli. Kuumuta kõrgemal kuumusel paar minutit, alanda siis kuumust ning hauta ca 5 minutit. Tõsta pann pliidilt, sega juurde rukola. Serveerimisel lisa seesamiseemneid.

Korea köök on aga kindlasti avastamist väärt, Tallinnas on paar kohta, kus saab üsna autentset Korea toitu. Oma lemmikutest võin välja tuua Gotsu Kim´s Kithceni. Aimu saamaks, milline näeb välja söögikord Korea restoranis, leidsin ühe vana pildi. See oli Seoulis koht, kus käisime mitu õhtut üliteravat ja imemaitsvat kaheksajalga söömas. Kusjuures lauale sai tellitud kaks toitu ja see ülejäänud kausside hulk on siis kõik see, mis ühe toidukorraga lauale lisaks kantakse.

Sissepääs ühte restorani on aga tavapäraselt paljudele Aasia kohtadele dekoreeritud rohkete plastmassist taldrikutäitega, mis näevad ootamatult tõepärased välja. Ja nagu pildilt näha, on sushi ja sushilaadsed tooted Koreas ka väga levinud, kuigi maitsekombinatsioon on veidi teine, kui Jaapani sushidel. Samamoodi süüakse väga palju erinevaid nuudlisuppe ja häälekas luristamine käib selle kõige juurde. Supi sisse segatakse ka gochujangi pastat, kusjuures see sobib suppidele särtsu andmiseks imehästi.

Korea köök on mõnus ja tasub igal juhul avastamist.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.