Jõuluhani õuna-sinepi glasuuriga

Esileht / Määramata / Jõuluhani õuna-sinepi glasuuriga

Õnneliku juhuse läbi ja tänu headele inimestele jõudis minuni ilus jõuluhani Lõuna-Eestis asuvast Hea Elu Farmist. Juba see farmi nimi on nii vahva, et hetkega hakkab jooksma idülliline pilt sellest, kuidas haned hea elu peal farmis ringi jooksevad, nokkadel naeratus. Ja naudivad kaunist Lõuna-Eesti loodust. Tore, et järjest rohkem leidub entusiastlikke toredaid ja ettevõtlikke inimesi, kes võtavad ette selle kindlasti mitte kõige kergema tee ja kodumaise kvaliteetse kraami kasvatamisega ka meie toidulauda väärtuslikumaks muudavad.

Kel rohkem huvi selle vahva farmi vastu, saab lugeda nii farmi FB lehelt SIIT kui ka varsti valmivalt kodulehelt SIIT

Lühidalt, minuni jõudis heinapadjal puhkav üks head elu elanud hani ja tema ilus elu väärtustamiseks tuli ta ka väärikalt ahjus maitsvaks roaks vormistada. 
Jõulude paiku eelistan eksootiliste ja võõramaistele maitsekooslustele pigem kodust ja tuttavlikku maitsekombinatsiooni. Seetõttu sai otsustatud ka see hani valmistada kodumaiste lisandite toel. Täidiseks porgand, õun ja porru. Glasuuriks õunakaste, mesi ja sinep. Soola, pipart, oliiviõli ja tüümiani ka maitseks. 
Hane valmistamise jaoks läheb vaja:
1 hani (3-4 kg)
Täidis:
2 porgandit, tükeldatuna
15 cm tükk porrut, tükeldatuna
2 keskmise suurusega õuna, tükeldatuna
soola ja pipart
Määrimiseks:
2 sl oliiviõli
peotäis värsket tüümiani, hakituna
2 küüslauguküünt, purustatuna
soola ja ja pipart
Glasuurimiseks:
2 sl tükkideta õunakastet
1 sl mett
1 sl sojakastet
1-2 tl Dijoni sinepit
Alusta sellest, et tõsta hani enne küpsetamist tund-paar toatemperatuurile. Hane valmistamiseks tükelda esmalt tköögiviljad, sega need soola ja pipraga ning täida hane sisemus köögiviljade ja õuntega. Täitmiseks sobivad hästi hapukamad õunad nt Antoonovka vm tugevamad ja hapumad viljad. Torka hane naha sisse terava noa või kahvliga augud, et küpsemise ajal hanerasv saaks välja valguda. Hane sissemäärimiseks sega omavahel küüslauk, oliiviõli, tüümian, sool ja pipar ning määri käte abil hani seguga sisse. Tõsta kas ahjuvormi (mina leidsin oma kodustest varudest Emile Henry ovaalse keraamilise poti, kuhu hani peaaegu ilusti ära mahtus). Sobib ka suurem ahjuvorm või ka küpsetuskott, kui ahjuvorm puudub. Kindlasti peaks olema hanele küpsemise ajaks alla pandud anum, kuhu koguneb küpsemise ajal eralduv rasv. Küpsetuskott aitab ka hane ahjus kuivamist vältida. 
Mina kasutasin mahlasema lõpptulemuse saamiseks oma Electrolux kombineeritud auruahju kerge aurutuse režiimi, mis lisab ahju küpsemise ajal ja täiendavat niiskust ning mis hoiab liha seetõttu mahlasemana. Aseta hani 220 kraadini kuumutatud ahju umbes 20 minutiks, et tekiks krõbe koorik. Poole tunni möödudes alanda temperatuur 175 kraadini, kata hani kas fooliumi või kaanega ning küpseta ca 2-2,5 tundi sõltuvalt hane suurusest. Vahepeal võid eraldunud rasva pannilt või potist ära kallata. NB! Hoia kindlasti hanerasv alles, sellega saab imemaitsvaid ahjujuurikaid valmistada. 
Kui hani on peaaegu valmis (küpsust saad kontrollida sarnaselt kanaga torgates paksemasse lihakihti terava noaga ja kui eralduv mahl on selge, siis on hani küps), tõsta hani ahjust, keera selg ülespoole ning määri umbes poole glasuurikogusega sisse. 
Glasuuri jaoks sega omavahel õunakaste, mesi, sojakaste ja sinep. Maitsesta endale meelepäraseks ja soovi korral lisa puuduolevaid maitseid. Määri hani selja pealt glasuuriga, tõsta ahju temperatuuri ning küpseta 200 kraadi juures, kuni nahk on kuldselt pruun. Tõsta hani ahjust, keera kõht ülespoole ja korda sama protseduuri ka teistelt poolt. 
Kui mõlemalt poolt on hani kauni kuldse katte saanud, tõsta hani ahjust välja ning lase fooliumiga kaetult vähemalt 20 minutit puhata. 
Lõika hani lahti. Kui tahad jõululauale sättida kaunilt lahtilõigatud hane, siis võid lõikamise juhiseid vaadata SIIT videost. 
Hanerasv hoia kindlasti alles, sellega saab valmistada imeliselt maitsvaid ahjujuurikaid. Samamoodi saab hane karkassist keeta maitsva puljongi. Nii et hea elu peal kasvanud hane väärtustamiseks võiks ära kasutada kogu hane. 
Lisandiks sobib pakkuda magusamaid kastmeid. Ideaalselt sobivad lisandid, mis ühtaegu nii magusad kui hapud. Maitsekooslused on sarnased pardilihaga. Sobib hästi ka meie oma klassika ehk pohlamoos. 
Mõnusat jõuluaega!

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.