Vodkaga marineeritud õrnsoola lambafilee

Esileht / Määramata / Vodkaga marineeritud õrnsoola lambafilee

Jumaldan retsepte, mis on toorainet väärtustavad ning kus toiduvalmistamine on keskendunud sellele, et hea algaine kõige paremad küljed diskreetsel moel välja tuua. See tõeliselt maitsev lambafilee järgib just eelmainitud loogikat. Retsept on pärit Viking Line´i kokkade retseptivaramust. Olen tõeliselt tänulik, et minuga seda retsepti jagati, sest esimest korda õnnestus hõrku lambafileed proovida Viking Line XPRS laeval õhtu-buffet lauas, mille menüü on  aprillikuus Rootsi tippkoka Michael Björklundi käe all kokku pandud. Seda lauas nautides sai õhku visatud mõte, et ehk on kokk nõus oma saladusi jagama ja siin see nüüd on. Tänud!

Selline puhta ja selge maitsega lambafilee (aga miks mitte ka nt veise/vasika või ka hirve, kitse vm fileed katsetada) on iga pidulaua staar. Juurde võib pakkuda mädarõikakastet (nt SELLE retsepti järgi) või siis muud meelepärast. Mündikaste on ka ajatu lemmik lambalihatoitude kõrvale sättimiseks.

400 g lambafileed (minul oli nii sise- kui välisfilee ja seda kraami tuleb turult tuua)
50 ml viina (nt Finlandia vodkat, nagu algretseptis)
3-4 küüslauguküünt, hästi peeneks hakituna
värskelt jahvatatud meresoola
värsket hakitud tüümiani
1 sl suhkrut
värsket jahvatatud musta pipart

Puhasta filee kelmetest.
Sega suhkur ja sool ning hõõru sellega lambafilee igalt poolt kokku. Haki küüslauk ja tüümian ning sega siis viinaga. Aseta lammas kaussi ja toidukilele. Kalla üle viina-tüümiani-küüslauguseguga. Mässi tihedalt toidukilesse ja aseta külmkappi vähemalt ööpäevaks.
Lõika lambast terava noaga hästi õhukesed viilud.
Serveeri näiteks mädarõikavahuga.
Koka soovituste järgi sobib sinna juurde hästi rukolasalat sinihallitusjuustuga või siis serveerida lammast lihtsalt rukkileiva ja võiga.

Kui aga rääkida Viking Line´ist, siis tundub, et vanad head ajad on tagasi ning laevadel pakutavad maitsenaudingud on igati väärikad ja kogu meresõidu puhul korralikuks rammusaks kirsiks tordil. Sedasama Michael Björklundi poolt koostatud buffet-menüüd, millest ka kõnealune lambafilee pärit, saab Viking Line XPRS laevadel veel kuni aprilli lõpuni nautida. Edasi läheb aga veel ilusamaks. Nimelt on maikuus Viking Line à la carte restoranides tulemas bubbling-weeks, kus peategelasteks šampanjad ja vahuveinid. Menüü kihisevate jookide kõrvale koostab taas Michael Björklund.

Väärikad joogid on Viking Line´i jaoks välja valinud šampanjadele spetsialiseerunud tunnustatud kõrgliiga sommeljee Essi Avellan. Foto: Triin Raa

Kõiki neid jooke ja paljusid veel pakutakse nii Vikingi Line restoranides kui poodides maikuus. Neid väärikaid joogid said kõik degustatsioonil läbi proovitud. Ehhh…. Foto: Triin Raa

Röstitud koha, metslaugukaste, ürdiköögiviljad ja hernekreem. Lihtsad puhtad maitsed ja aus tooraine. Foto: Triin Raa

Vahune koorikloomasupp, röstitud kammkarp, tillikreem ja krutoonid. Maitsev, mereannine, koorene! Erinevad maitsed ja tekstuurid suudavad võluva terviku moodustada. Foto: Triin Raa

Külmutatud piimašokolaadimousse, vaarikad ja karamell. Ilus ja maitsev finaal desserdi näol. 
Foto: Triin Raa

Hoolikalt valitud šampanjad saatsid iga käiku. Foto: Triin Raa

Elu on taas lill, eriti kui sedavõrd väärikaid mulle pakutakse 🙂 Foto: Triin Raa

Joogid on eripakkumisel ka kõikide laevade kauplustes ja mulliga jookide valik on põnev ja mitmekesisem, kui tavapäraselt. Leidsin ka ise poest mitu väga põnevat jooki, kusjuures ka hinnatase on laeval palju sõbralikum, kui maalt ostes. Maikuusse planeeritud mullinädadast sain aga aimu siis, kui Viking Line´il käisin a la carte menüüd proovimas. Oli igati meeliülendav ja mõnus kogemus. Lisaks pakuti nii restoranis kui kauplustes sel ajal pakutavaid väärikaid šampanjasid degusteerida ning põnevaid leide jagub kõikidele mullisõpradele.
Bubble-weeks´i  ajal laevadel pakutav a la carte erimenüü on aga järgmine:
Vahune koorikloomasupp, röstitud kammkarp, tillikreem ja krutoonid
10 CL TAITTINGER PRÉLUDE GRANDS CRUS BRUT NV
12 CL TREPAT 2013 FREIXENET
Röstitud koha, metslaugukaste, ürdiköögiviljad ja hernekreem
10 CL LAURENT PERRIER CUVÉE ROSÉ BRUT
12 CL BON COURAGE JACQUES BRUÉRE BLANC DE BLANCS 2009  VÕI
Rõõmsa põrsa rullid seene- ja juustutäidisega, piprakastmega segatud crème fraiche, šampinjoniraguu, peekon, minisibulad ja kartulikompott
10 CL LAURENT PERRIER CUVÉE ROSÉ BRUT
12 CL BON COURAGE JACQUES BRUÉRE BLANC DE BLANCS 2009
Külmutatud piimašokolaadimousse, vaarikad ja karamell
10 CL PIPER HEIDSIECK SUBLIME
12 CL FRUITY SPARKLING MOSCATO, BROWN BROTHER’S
Kolmekäigulise menüü hind 38 eurot
Šampanjapaketi hind 27 eurot
Vahuveinipaketi hind 15 eurot

Postitus on sündinud koostöös Viking Line´iga

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.