Kuusevõrsevõi koos selle aasta parimatega

Esileht / Määramata / Kuusevõrsevõi koos selle aasta parimatega

Imeline aeg on käes! Mets ja maa meid toidab, seni kuni põld rammu kogub ja sinna külvatud saadused söögikõlbulikuks kasvatab. Umbrohutoidud teevad igakevadist võidukäiku ja hetkel on kätte jõudnud kuusevõrsete aeg. Kui mõelda suure, võimsate juurtega kuuse peale, kelle kogu elujõud ja peale pikka puhkust kogunenud ramm on hetkel koondunud nende neoonroheliste võrsete kasvatamisele, siis ei pea vist pikalt lahti seletama, millist loodusväge kuusevõrsed endas kannavad.

Kuusevõrsed on oma hapuka maitsega üsna universaalsed lisandid. Kes soovib, võib neid niisama krõmpsutada, samas sobivad nad hästi salatitesse, võileibadele, pestosse ja kindlasti tasub proovida ka kuusevõrsetega võid. Selle valmistamine on imelihtne ehk siis segada tuleks paras peotäis peenemaks hakitud kuusevõrseid, soolahelbeid ja toasoe või. Kogused võib igaüks endale meelepäraseks sättida, minu loogika järgi ei ole kuusevõrseid kunagi liiga palju 🙂 Lasta sel veidi taheneda ongi valmis. Nüüd tuleb leida vaid korralik leivakäär.

Lisandiks kuusevõrsevõi juurde sobivad aga imehästi selleaastase Eesti Parima Toiduaine konkursil ilma teinud tooted. Esmalt krõmpsuv leib kanepiseemnetega. Olen juba aastaid ise leiba küpsetanud ja seetõttu ostan leiba poest pigem harva. Välja on kujunenud oma eelistused ja sageli ei märkagi uusi ja põnevaid tulijaid. Lõuna Pagarite krõmpsuv leib kanepiseemnetega on üks neid leibasid, mida kindlasti siis eelistaksin, kui endal parasjagu leivategu unarusse jäänud. Need krõmpsuvad seemned teevad niisamagi väga hea maitsetasakaaluga leiva imeliseks. Tunnistan, et olen nüüd ka oma leibadese iga kord kanepiseemneid poetanud. Ja kui juba kuusevõrsevõi, mõnus maalähedane leib ja kirgaskollase munakollasega naabritädilt toodud munad käepärast, siis nõuab see kooslus üht tahedat kalapala sinna komplekti. Selleaastase Eesti Parima Toiduaine konkursi hõbemärgi vääriline kalatoode on vürstikilufilee Skandinaavia moodi. See on üks tõeliselt hõrk pala. Kilufilee on ehk veidi mahedam ja magusam, kui tavapärane kilu, aga kindlasti on see üks viimase aja mõnusamaid uudistooteid, mis meil küll pea kogu aeg nüüd kapis varuks. Selleks puhuks, kui midagi tahedamat tahaks põske pista.
Nautige kevadet, ausat ja kodumaist toitu ning järjest soojemaks muutuvat päikest! On imeline aeg.


Postitus sündis koostöös Eesti Toiduliiduga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.