Umbrohupesto ja umbrohust tabbouleh. Tervis tuleb mühinal

Esileht / Määramata / Umbrohupesto ja umbrohust tabbouleh. Tervis tuleb mühinal

Kevade küpsemine on igal aastal midagi sellist, millest ei väsi ega tüdi. Iga päev oma tavapärast jalutusringi tehes saad jälgida, kuidas tärkab, ärkab, õitseb ja puhkeb talv läbi karges vaikuses tardunud loodus. Mul on olnud aastaid, kus kiire tempo tõttu on jäänud märkamata isegi toomingate õitsemine. See oli ehmatav kogemus ja mitte eales ei taha enam tajuda seda, kuidas kevad sinust on mööda kihutanud ilma, et sa oles tähelegi pannud.

Umbrohutoidud kuuluvad vältimatult kevade juurde. Ümbertmaja toidukorjamise mõnu on igal aastal üks nauditavamaid hetki. Kõik järsku vabaneb tardumusest ning hakkab taas vaikselt hingama. Aina kiirenevas tempos, sest kui esimesi liblesid ootad pikkisilmi, siis mõne nädala möödudes lokkab niitmata muru etteheitva lopsakusega kohe, kui paar päeva viimasest muruniitmisest möödas. Aga see kõik kokku on tegelikult nii magus ja nii nauditav. Umbrohust hetkel puudust tundma küll ei pea. Lokkab ja kasvab mis kole. Ja mida muud tarka umbrohuga veel ette võtta, kui see üheks vitamiinidest ja kevadisest jõust pungil pestoks suristada.

Umbrohupesto puhul on mingit väga täpset retsepti isegi keeruline anda. Tasub paar korda järele proovida, siis saab tunnetuse kätte ja edaspidi võib üsna tunde järgi juba pesto valmis doseerida. Hapukat maitset on pestosse tavaliselt sidrunimahl andnud, kuid ühe armsa blogilugeja soovitusel hakkasin kasutama meie oma kevadhaput rabarberivart. Toimib suurepäraselt. 
Umbrohupesto
Kogused siis orienteeruvalt sellised:
paar suuremat peotäit umbrohtu – mina kasutasin kuusevõrseid, põdrakanepi lehti, nurmenukulehti, rohelist sibulat ja karulauku.
ca 10-15 cm pikkune jupp noort rabarberivart
50 g parmesani juustu (nt Selection by Rimi sarjas müüdavat)
ca 1 dl oliiviõli
1-2 küüslauguküünt (kui kasutad karulauku, võid selle lisamata jätta)
väike peotäis röstitud kõrvitsa- või päevalilleseemneid
soola ja pipart
Aseta kõik koostisained purustajasse. Juust lõika enne väiksemaks, samuti lõika ka rabarber tükkideks. Ka rohelise kraami võid jämedalt noaga läbi hakkida. Surista kõik purustajas ühtlaseks. Maitsesta soola ja pipraga. Kasuta mustal leival, salatilisandiks, kalaroogadele särtsu andjaks või muul meelepärasel moel. Säilib külmkapis vähemalt nädalapäevad, kuid kalla pesto pinnale veidi õli nii, et see oleks õliga kaetud. Nii ei teki pesto pinnale hallitust. 
Umbrohust tabbouleh 
Tabbouleh on teisisõnu salat värsketest köögiviljadest, ürtidest ja kas bulgurnisust, kuskusist või kinoast, mis on kolmest nimetatust kindlasti kõige tervisesõbralikum variant. Pärit on see mõnus suvine salat Araabiamaadest (Liibanon, Türgi jt) ning kohustuslikest elementidest on salatis tavaliselt esindatud sibul, tomat, petersell, münt, oliiviõli, sidrunimahl ja sool. Tabbouleh on tavaliselt ka mezze laua üks toitudest ja isegi olen sealkandis reisides erinevaid variatsioone tabbouleh´st nautinud. Praegusel umbrohuhooajal saab aga selle mõnusa salati eestindada ning värskeid ja vitamiinirikkaid umbrohulisi sinna lisada. Tulemus sai väga mõnus!
2 dl kinoad, keedetuna
ca 10-15 cm värsket kurki, hästi peeneks hakituna
200 g tomatit (hetkel tasub eelistada kas kirss- või ploomtomateid), hästi peeneks hakituna
suur peotäis peterselli, karulauku, rohelist sibulat, münti, võilillelehti, põdrakanepilehti vm, hästi peeneks hakituna
2 suurem sibul, hästi peeneks hakituna
sidrunimahla
1 küüslauguküüs, peeneks hakituna
soola ja pipart
oliiviõli

Esmalt keeda kinoa. Selleks aja kinoa soolaga maitsestatud vees keema ning keeda vaiksel tulel umbes 10 minutit. Lase mõned minutid seista ja töötle siis kahvliga kohevaks. 
Sega omavahel sidrunimahl ja küüslauk. Lisa niristades ja pidevalt segades oliiviõli. Maitsesta soola ja pipraga.
Sega kinoa osa salatikastmega ja lase veidi aega maitsestuda. Sega juurde ürdid ja umbrohi ning köögiviljad. Maitsesta soola ja pipraga ning lisa ülejäänud salatikaste. 

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.