See kuulus kolme komponendi kook. Natuke üht- ja teistmoodi

Esileht / Määramata / See kuulus kolme komponendi kook. Natuke üht- ja teistmoodi

Sel suvel imbub igast kanalist varem või hiljem läbi väidetavalt meeletult populaarsust kogunud Jaapani kolme komponendi kook. Munast, toorjuustust ja šokolaadist saab siis valmistada õhulise ja mahlase sufleekoogi, mis olevat lihtsalt i-m-e-l-i-n-e.
Väike sportlik huvi tekkis ka minul, et millest siis selline piiriülene haip ikkagi tingitud on ja kuidas see kook siis ikkagi päriselt maitseb.

Originaalvariant ehk valge šokolaad, toorjuust ja muna. Lisandiks röstitud maapähkel ja punane sõstar
Maamunade kollane värvipigment on muidugi omaette imetlemist väärt

Asendustega variant ehk tume šokolaad, šokolaadi toorjuust, muna ning pähklipralinee

Valem on lihtne.
120 g valget šokolaadi
120 toasooja toorjuustu
3 suuremat muna
näpuotsaga soola
Lisandiks:
röstitud metspähkleid (nt SEE Germundi röstitud ja tükeldatud metspähkel)
hapukaid marju
Valmistuskäik on iseenesest lihtne, kuid samas tuleks mõnd väikest, kuid olulist asja silmas pidada.
Esmalt eralda munakollane munavalgest. Munavalget ei ole vaja külma panna. Mina kasutan pigem veidi varem toasooja tõstetud mune, sest nii vahustub munavalge paremini. Sulata vesivannil tükeldatud valge šokolaad. Mina soovitan eriti valge šokolaadi puhul kasutada pigem ikkagi veevanni (üksteise sisse asetatud nõud, kus alumises nõus on kuum vesi ja ülemise nõu põhi ei puuduta vett). Valge šokolaad on nimelt üsna pirtsakas ja liiga kõrge sulatustemperatuuri tõttu võib kergelt tükki tõmbuda. Sellise sulatusagregaadi saab edukalt ise ehitada.

Sulanud šokolaadi ära vesivannilt ära tõsta, vaid sega sinna sisse toasoe pehme toorjuust. Võid toorjuustu enne väikeses kausikeses juba ära segada, et ta ei oleks tükiline. Sega kõik ühtlaseks, kontrolli, et mass ei oleks liiga kuum (kui šokolaadiomlett just eesmärk ei ole) ja lisa siis munakollased. Sega kõik ühtlaseks.
Lisa munavalgetele näpuotsatäis soola (see aitab paremini vahustada) ning vahusta siis munavalged tugevaks vahuks. Sega munavalgevaht kolmes osas ettevaatlikult munakollase-šokolaadimassi sisse. Sega kõik ühtlaseks ning kalla küpsetuspaberiga vooderdatud vormi ja koputa kergelt vormi vastu lauda, et üleliigsed õhumullid välja pääseksid. Ümmargust vormi kasutades võta väiksema (max 20 cm) läbimõõduga vorm. Mina kasutasin valge koogi tegemiseks hoopis keeksivormi.
Nüüd tuleks leida veidi suurem nõu, kui küpsetusnõu ning täita see veega. Teisisõnu tuleks ühtlase küpsemise huvides küpsetada seda kooki vesivannil. Katsetasin nii vesivanniga kui ka Electroluxi auruahju kerge aurutusfunktsiooniga. Viimasel juhul ei ole muidugu vesivanni vaja. Toimis mõlemat pidi. Vesivann peaks siis olema midagi sellist nagu pildil näha.

Küpsetasin 160 kraadi juures ja ca 30 minutit. Kuna ahjud on erinevad, siis hoia kindlasti pilk peal. Minu kook tõmbas pealt õrnalt kuldseks. Pruunistada ei ole kindlasti vaja ja vajadusel alanda siis temperatuuri. Jäta ahjuuks lahti ning lase koogil veel 15 minutit ahjus seista.
Jahuta veidi.
Maitse on sellel koogil…eee…nagu niiskel biskviidil või magusal omletil. Magus, mahlane ja õhuline, aga minu isikliku arvamuse järgi jääb kuidagi liiga üheplaaniliseks. Ilmselgelt küsib see kook millegi särtsaka järele ehk siis hapukad moosid-kastmed-marjad või mingi mõrkjam lisand teeb kooslusele kindlasti ainult head. Ise lisasin maitse ergastamiseks siis hapukaid marju ja röstitud metspähkleid. Nii oli täitsa mõnus.

Sama loogikat kasutades proovisin ka koostisosadega veidi mängida ja valmistasin tumedast šokolaadist koogi, kus lisandiks pähklipralinee.

Kook sai selline:
120 g šokolaadi toorjuustu
120 g tumedat, vähemalt 70%-list šokolaadi
3 muna
Pähklipranilee:
100 g röstitud India pähkleid (nt NEED Germuni röstitud India pähklid)
100 g pruuni suhkrut (nt Billington´s )
60 g vett
Koogi valmistamiskäik on täpselt sama, mis valgel variandil. Esmalt sulata tükeldatud šokolaad vesivannil, lisa pehme toorjuust. Sega läbi ja lisa munakollased. Vahusta munavalged ja lisa osade kaupa massile. Küpsetamine ka sama valemi järgi. See kook valmis minul auruahjus ja tulemus oli sama hõrk ning kohev.
Pähklipralinee jaoks kalla vesi ja suhkur kastrulisse. Kuumuta pidevalt segades vaiksel kuumusel kuni suhkur on lahustunud. Tõsta siis kuumust, lase vedelikul mulisema hakata ja kuumuta, kuni karamell omandab kuldse pruuni värvi. Lisa röstitud pähklid, sega kõik läbi ja kalla küpsetuspaberile. Silu mass õhukeseks ja lase jahtuda. Valmis pralinee murra parajateks tükkideks.
Tulemus oli ka täitsa ok, aga ei midagi enneolematut. Mõnus mahlane šokolaadikook. Kui valmistusviis ilusti käppa saada, siis võib selline kook olla vahel kiireks lahenduseks, kui koogiisu peale tuleb või kui ootamatud külalised saabumas ja vaja kiirelt midagi lauale sättida.
Igal juhul mõnusat katsetamist sellele vähemusele, kes veel ei ole seda kolme komponendi kooki enda köögis järele proovinud teha 🙂

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.