Virsiku-mustika kook Kreeka jogurtiga

Esileht / Määramata / Virsiku-mustika kook Kreeka jogurtiga

Mäletan hästi selle koogi pildistamise päeva suve alguses. Pildile oli vaja saada suvine meeleolu, kuid käsil oli parasjagu meie selleaastane jahe kevad. Rohelisele murule ja eredale kevadpäikesele vaatamata oli ilm tuuline, jahe ja kergelt ninaotsa jahedusega näpistav. Ka koogile sätitud virsikud olid pooltoore olemisega, kuid ainukesed, mida maikuus poest saada õnnestus. Pirakad poest toodud kultuurmustikad kehastasid ka suve teise poole metsamustikaid, sest kes see loll ikka läheb metsa alla maikuus mustikale. See on see ajakirjadele hooaja ettetöötamise võlu.
Nüüd on ilmad kuumad, päike loiult suvelõpu lõõmas, mets mustikatäpiline ja virsikud suured ning mahlased. Hambaid virsikusse lüües valgub mahl mööda kätt alla. Lõhnadest, maitsetest ja paraku ka magusast valust tiine suvelõpp on käes. Alati natuke kiiremini, kui oodanud ja lootnud oleks. Võluv oma küpsuses ning samas hingekriipiv oma lõplikkuses. Sügisepühib juba uksematil oma jalgu, et siis kohe sisse astuda. On natuke nukker ja samas ka rahulik. Suvealguse rahutus ja miljon plaani on nüüd minevikuks saamas. Nagu igal sügisel. Nüüd tuleb lihtsalt õppida taaskord suvest lahtilaskmist ja see ei ole sugugi lihtne. Õnneks on kohe algamas seeneaeg.
Aga see mõnus suvine marja-puuviljakook on nii maitset kui värvikirevust saamas mahlastest suvistest virsikutest ja mustikatest. Kook kõige maitsvam soojana ning kui käepärast, siis paku juurde ka vanillijäätist. Ning naudi veel sooja suve, mis lõpuks siiski meie juurest läbi otsustas astuda.

6-8-le
Valmistamisaeg: 1 tund
3 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
½ tl soola
50 g võid, toasoojana
1,5 dl suhkrut + 2 sl pealepuistamiseks
2 muna
1 dl Kreeka jogurtit
1 tl vanillisuhkrut
2 virsikut, sektoritena
200 g mustikaid
Tuhksuhkrut
Sega omavahel jahu, küpsetuspulber ja sool. Teises kausis mikserda kohevaks vahuks või, suhkur ja muna. Lisa vanillisuhkur ja Kreeka jogurt ning mikserda veel umbes 1 minut. Sega juurde jahusegu. Kalla võitatud ahjuvormi (ca 24 cm läbimõõduga). Aseta peale virsikusektorid ja puista peale mustikad. Puista peale veel veidi suhkrut. Küpseta 180 kraadi juures 45-50 minutit, kuni kook on kaunilt kuldpruun ja koogi keskosasse torgatud tikk jääb puhtaks. Lase veidi jahtuda, puista peale veel veidi tuhksuhkrut ja serveeri soojana.

Retsept ilmus 2015.aasta ajakirja Toit&Trend juuni-juuli numbris.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.