Õhulised ja krõbedad näkileivad seemnete ja maisijahuga. Gluteenivabad

Esileht / Määramata / Õhulised ja krõbedad näkileivad seemnete ja maisijahuga. Gluteenivabad

Kui minna päris alguse juurde, siis tuleb esmalt mõne sõnaga rääkida Saaremaal asuvast imearmsast Metsara B&B-st, mis on just sel suvel avatud. Imearmas koht vanade talumajadega, väga hea tunnetusega renoveeritud ja korrastatud, tõeliselt muinasjutuline keskkond. Aga see ei olnud veel kõik. Muinasjutuks muinasjutus kujunes pererahva poolt pakutud hommikusöök. Ma ei tea ühtegi kohta, kus saaks nii rikkalikku ja maitsvat valikut hommikulauas. Kõik värskelt valmistatud, alates lõhnavatest soojadest täisterakuklikestest, smuutide, putrude, mee ja marjadega jogurti, omleti ja pannkookideni välja. Kõike seda pakutakse armsas valgusküllases ruumis vaatega päikeselisele heinamaale ning kus hea vedamise korral võib Bambisid mööda hüplemas näha. Ebareaalne! Tänud teile, Riitta ja Ande!
Kui sinnakanti satute, astuge kindlasti läbi. Veel parem, minge sinna ööbima. Täpsemat infot leiab SIIT.
Hommikusöökide vahel kandis aga Metsara perenaine Riitta ette meile ühe tõeliselt mõnusa krõbeda näkileiva, mis koheselt meie tähelepanu köitis. Kuna oli lihtsalt nii hea!

Uurisime veidi perenaiselt retsepti, jätsime peamised komponendid meelde ja nagu sageli juhtub, hakkas mulle see näkileib ise end meelde tuletama. Nimelt otsisin mõned päevad hiljem lameleibade ja näkileibade retsepte ja siis jooksis SIIT blogist muuhulgas välja ka maisijahuga valmistatud näkileiva retsept ja ma teandsin täpselt, millest jutt. Kõik märgid viitasid sellele, et tuleb asuda ka ise köögis katsetama.
Maisijahu peaks meil päris hästi kättesaadav olema. Otsi näitkes Veski-Mati roosakate-kollakate triipudega jahupakki. Sellega valmistasingi mina kõik oma katsetused. Tänu maisijahule liigitub see näkileib ka gluteenivabade küpsetiste alla.
Toon siis välja kaks erinevat retsepti, mille põhiolemus on tegelikult sama ehk siis üks variant on vähemate seemnetega ja pitsiliselt õhuke. Teine aga seemnetest pungil ja veidi toekam. Krõbedad mõnusad näkitsemised mõlemad. Õlide osas proovsin nii tavalise rapsiõliga ja oliiviga. Mulle isiklikult meeldis just maitse pärast oliiviõliga variant rohkem, samas võib igaüks oma lemmiku katsetamise käigus välja selgitada.



Õhuline maisileib 
2 sl musti seesamiseemneid
1 dl päevalilleseemneid (nt Germund pakub väga korralikku valikut erinevaid seemeneid)
1 dl kõrvitsaseemenid
2 dl maisijahu (nt SEDA Veski Mati maisijahu) *
0,5 dl ehk 50 ml oliiviõli
2 dl kuuma vett
0,5-1 tl kvaliteetset meresoola (mulle meeldib soolakam variant)
Sega kausis kõik kuivained, kalla peale õli ja kuum vesi ja sega kõik korralikult läbi. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga, aseta sinna peale umbes pool tainast, laota peale teine küpsetuspaber ja töötle kas kätega või tainarulliga tainas hästi õhukeseks. Eemalda pealmine küpsetuspaber. Antud koguseks saab vastavalt paksusele 1 kuni 1,5 plaaditäit näkileiba. Õhuke näkileib jääb mõnusalt pitsiline, seega soovitan pigem hästi õhukeseks vajutada. Küpsedes tekib leivale vahva õhuline pits, kuna mõnest kohast tainas lõheneb.

Küpseta esmalt 150 kraadi juures ca 30-45 minutit, tõsta siis ahju kuumus 200 kraadini ja küpseta ca 10-15 minutit, kuni näkileib on krõbe ja parajalt pruunistunud. Hoia kindlasti näkileival silma peal, sest õhukest küpsetist on kerge ära kõrvetada. Usalda pigem oma silmi kui kella. Algse retsepti järgi pidi küpsetama 200 kraadi juures 30 minutit, aga minu leib oleks nii küll ära kõrbenud. Aga eks ahjud ole erinevad.

Seemnetest pungil maisileib
Sellele variandile lisasin lahke käega erinevaid seemneid. Tulemus oli oluliselt vähem pitsiline, kuna taina põhiline ülesanne oli nüüd seemned ära siduda. Mõnus ja krõbe jäi sellegipoolest

1 dl päevalilleseemneid ((nt Germund pakub väga korralikku valikut erinevaid seemeneid)
1,5 dl kõrvitsaseemneid
1 dl heledaid seesamiseemneid
1 dl musti seesamiseemeneid
2 sl linaseemneid
2 sl mooniseemneid
2 dl maisijahu (nt SEDA Veski Mati maisijahu) *
2 dl kuuma vett
0,5 dl ehk 50 ml rapsiõli
1 tl kvaliteetset meresoola.
Sega kausis kõik kuivained, kalla peale õli ja kuum vesi ja sega kõik korralikult läbi. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga, kalla sinna peale umbes pool tainakogust, laota peale teine küpsetuspaber ja töötle kas kätega või tainarulliga tainas hästi õhukeseks. Eemalda pealmine küpsetuspaber. Antud koguseks saab vastavalt paksusele 1 kuni 1,5 plaaditäit näkileiba.

Küpseta esmalt 150 kraadi juures ca 45 minutit, tõsta siis ahju kuumus 200 kraadini ja küpseta ca 10-15 minutit, kuni näkileib on krõbe ja parajalt pruunistunud.Vajadusel pikenda küpsemisaega, kuni näkileivad on kergelt pruunistunud.

Naudi erinevate lisanditega – juust, dipikastmed, marineeritud oliivid, päiksesekuivatatud tomatid, toorsuitsuliha vm meelepärane. Sobib hästi suupistelauale muude lisandite kõrvale pakkumiseks.

* Maisijahu saadavuse kohta sain Veski Matilt sellise abistava info: Poodide lõikes ei saa garanteerida, aga seda peaks saama Krossi poodidest, Comarketitest, ETK kauplustest, Kaupmehest, Prismadest, Rimidest, Port Arturi toidupoest, Maxima poodidest, Sadama turult ning Sanitexist.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.