Purukattega õunakook pähkli- ja tatrajahuga patuvabaks maiustamiseks

Esileht / Määramata / Purukattega õunakook pähkli- ja tatrajahuga patuvabaks maiustamiseks

Ei ole midagi teha. Ajad muutuvad ja meie koos ajaga. Veel mõni aeg tagasi koosnes üks kook reeglina ikka tavalisest valgest jahust ja valgest suhkrust. Nüüd hakkavad sellised valgete koostisosadega (kui see just parasjagu ei ole kookosjahu) küpsetised juba vaikselt vähemusse jääma. Eks suunad ja trendid muutuvad ja tegelikult on ju kõigel sellel ka oma täiesti mõistlik iva sees. Meie valikuterohkes maailmas oleks tark eelistada tervislikumaid tooteid ja, mis on eriti vahva, tervislikumad valikud ei pea kohe kindlasti tähendama vähem maitsvaid valikuid. Nii olen enda jaoks avastanud erinevate jahude maitsete nüansirikkuse ning samamoodi ka selle, et rafineerimata suhkrud töötavad mitte ainult magustajana, vaid ka sügavama ja karamellisema maitse andjana.

See välimuselt üsna tagasihoidlik kook peidab endas tegelikult suurepärast maitsekombinatisooni. Pähkli- ja tatrajahust põhi on palju maitserikkam kui tavaline muretainas maitstes mõnusalt…eee….pähkliselt. Või kuidas muudmoodi sa ikka kirjeldada jahvatatud pähklitest tulenevat rikkalikku maitset. Täidise puhul hakkab aga tööle magushapude õunte ja jõhvikate kooslus, mis purukatte all küpsedes pakub ühtaegu nii mahlasust kui ka krõbedat pealispinda.
Meil paigutus see kook igal juhul kordamisele minevate kookide retseptiregistrisse.

4 dl mandli- või muud pähklijahu (nt Germundi tootevalikust)
2 dl toortatra jahu
1 dl rafineerimata roosuhkrut (nt SEDA DanSukkeri toodet)
1 tl vanillisuhkrut
80 g võid
1 muna
ca 0,5 dl vett
Täidis: 
6-7 keskmise suurusega õuna
2 dl kuivatatud jõhvikaid
3-4 sl rafineerimata roosuhkrut
20 g võid
kaneeli ja kardemoni maitse järgi
Sidrunimahla
Purukate:
1 dl pähklijahu
1 dl tatrajahu
50 g võid
1 dl rafineerimata roosuhkrut

Sega omavahel jahud, suhkur ja vanillisuhkur. Lisa tükeldatud või ning töötle kõik ühtlaseks puruks.Seda on kõige mugavam teha köögikombainis “pulse” režiimiga. Lisa muna ja sega läbi ning lisa siis niipalju vett, et tekiks ühtlane tainapall. Aseta tainapall külmkappi ca 30 minutiks. Lõika tainas viiludeks ja laota siis ca 26 cm läbimõõduga koogivormi põhjale ja külgele. Suru käte abil tainas ühtlaseks.

Valmista täidis. Selle jaoks koori ja lõika sektoriteks õunad. Sulata pannil või, lisa suhkur, sidrunimahl ning kuumuta õunaviilud läbi nii, et nad oleksid kõik seguga kaetud. Lisa kuivatatud jõhvikad ja kaneel/kardemon. Tõsta täidis pannilt ja laota koogipõhjale ühtlase kihina.

Puru jaoks töötle puru koostisained ühtlaseks puruks.Laota õunatäidise peale.
Küpseta 180-200 kraadi juures ca 40-45 minutit.

Serveerides võid juurde pakkuda vanillijäätist või vanillikastet. Kook maitseb ühtviisi hästi nii soojalt kui jahtunult.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.