Brasiilia kanaliblikas cachaça marinaadis

Esileht / Määramata / Brasiilia kanaliblikas cachaça marinaadis

Brasiilia stiilis ürdine ja magusmõrkjas ahjukana on meeldejääv maitseelamus. Brasiillased paadunud lihasõpradena lihtsalt teavad, kuidas hea liha valmib. Marinaadis on kasutatud Brasiilia rahvuslikku jooki cachaça´t, mida Brasiilia köök väga nutikalt ja paljudes toitudes maitsestajana kasutab. Karskusliikumise aktivistid ei pea ka muretsema, sest kuumtöödeldes alkohol siiski aurustub ning ohtu rahva tervisele selline kanaroog ei kujuta.

Kana „liblikastamine“  on üsna nutikas võte, kuidas soodustada terve kana kiiremat ja ühtlasemat küpsemist. Lahtiseletatuna tuleb kanal selgroog kahelt poolt lahti lõigates eemaldada ning kana siis vastu lauda lamedaks suruda. Nii küpseb kana ühtlasemalt.
4-le
Valmistamisaeg: 1-1,5 tundi + paar tundi marineerimiseks
1 terve kana  (ca 1,5 kg)
4-5 küüslauguküünt, peenestatuna
Peotäis värsket punet, peeneks hakituna
4-5 sl Cachaça´t ehk Brasiilia suhkruroost valmistatud kanget alkoholi (olemas nt Rimis, asenduseks sobib hästi valge rumm)
3-4 sl oliiviõli
1 sl mett
Soola ja pipart
Laimimahla

Esmalt töötle terve kana kana lamedaks ehk nn liblikaks. Selleks lõika kas terava noaga või kanakääridega kana selgroog kahelt pool lahti ja eemalda see. Keera kana kõht ülespoole ning vajuta peopesadega kana vastu lauda lamedaks. Sega omavahel küüslauk, pune, cachaça, oliiviõli, mesi ning sool ja pipar. Määri saadud seguga kana mõlemalt poolt ning topi marinaadisegu ka kananaha vahele. Jäta vähemalt paariks tunniks marineerima. Kuumuta ahi 170-180 kraadini ning aseta kana ahjuplaadile. Küpseta ca 1 tund kuni kana on läbi küpsenud. Küpsetades kasta kana eralduvate lihamahladega ja vajadusel kalla ahjuplaadile veidi vett, et marinaad kõrbema ei läheks. Küpsust kontrolli kana paksematesse kohtadesse torget tehes. Kui eralduv mahl on selge, siis on kana küps. Võid kana küpsemise lõppfaasis veel ahjus grillielemendi all pruunistada, kui soovid krõbedamat koorikut lihale.
Küpsenud kanale piserda veidi laimimahla, lase ca 15 minutit seista ja lõika siis meelepärasteks tükkideks.
Juurde sobib pakkuda ahjukartuleid või ahjujuurikaid.

Retsept ilmus 2015.aasta oktoobrikuises ajakirjas Oma Maitse

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.