Kolm kuuma jooki eelseisvaks jõuluootuseks

Esileht / Määramata / Kolm kuuma jooki eelseisvaks jõuluootuseks

Ühest küljest alati oodatud ja teisest küljest taas ootamatult kiirelt saabunud advendiaeg on kohe kätte jõudmas. Juba sel eelseisval pühapäeval võib kodudes esimese jõuluootusküünla süüdata ja lastel on kindlasti sussid ka ootevalmis aknale sättimiseks. Juba paari päeva pärast hakkavad väikesed punamütsid jälle olukorraga tutvumas käima ja väikeseid üllatusi sussi sisse poetama. Nii ka meil. Kiri Jõuluvanale sai ka juba eelmisel nädalal posti pistetud ja juba suvest saati hingel olnud soov sinna 6-aastasele kohaste varesejalgadega kirja pandud. Vanemad lapsed suhtuvad kogu sellesse tralli muidugi oluliselt väiksema õhinaga, aga mäletan veel väga hästi nende geniaalset ideed, kui nad tahtsid kogu perele Jõuluvanalt sülearvutid tellida. Pidi tasuta saama, nagu nad meile välja reklaamisid 🙂
Mis seal ikka. Tulgu siis see jõuluootusaeg vaatamata kehvadele lumeoludele ja tõsiasjale, et varsti mattuvad kõik eestlaslikku muretsemislainesse, mille teemaks detsembrikuus igal aastal korduv “mida kinkida”.  Tegelikult on see aeg ikkagi nii armas ja piparkoogilõhnaline kodu on ka täitsa tore.
Et aga piparkookide juurde mõnd toredat kuuma jooki pakkuda, siis kolm jõululõhnalist ja -maitselist jooki saab ka siia kirja pandud.

Särtsakas troopiline glögi ananassimahla, tšilli ja rummiga
Särtsaka maitsekombinatsiooniga ja troopilise alatooniga kuum jook sobib hästi neile, kellele meeldivad tugevamad ja veidi teistlaadsed maitsekombinatsioonid. Magusa maitse võib igaüks endale parajaks timmida kas siis siirupit või pruuni suhkrut lisades.

2-le
4 dl Aura ananassimahla
1 tšillipipar, peeneks hakituna
Pöidlasuurune jupp värsket ingverit, peeneks hakituna
Mõned terad kardemoni
Mõned terad kadakamarju
1-2 kaneelikangi
3 dl Aura glögi
50 ml tumedat rummi
Soovi korral veidi laimisiirupit (nt Monin) või pruuni suhkrut

Kalla ananassimahl kastrulisse, lisa tšilli, ingver, kaneelikang, kardemoni- ja kadakamarjaterad ning lase keema tõusta. Alanda kuumust ning lase vaiksel kuumusel umbes poole võrra kokku keeda. Jahuta, lase veidi aega tõmmata ja kurna siis läbi tiheda sõela. Kuumuta potis ananassi-tšillitõmmis, lisa glögi ja rumm. Soovi korral võid lisada veel maitse järgi laimisiirupit või pruuni suhkrut ehk siis igaüks võib magususe enda eelistuste järgi paika timmida. Kuumuta ja jaga siis kahe klaasi vahel. Serveerides võid lisada joogi sisse veel kaneelikangi ja juurde võib pakkuda laimisektoreid, millest saab soovi korral hapukat maitset joogile lisada

Tervisesõbrast granaatõunaglögi ingverisiirupiga
Viiruste hooaeg ei küsi pühadest ja pidudest. Et aga viiruseid juba ennetavalt ehmatada, tasub glögisse kokku segada erinevaid tervisesõpru – granaatõuna ja ingverit. Esmalt saab neist komponentidest mõnusa joogi, mis lisaks heale maitsele aitab ka jahedatele ilmadele paremini vastu seista.

2-le
4 dl granaatõunamahla
2 sl ingverisiirupit (või meega segatud riivitud ingverist pigistatud mahla)
2-3 tähtaniisi
5 nelgitera
2 sl riivitud apelsinikoort
3 dl Aura glögi
Serveerimiseks granaatõunaseemneid ja rosinaid
Soovi korral 50 ml Vana Tallinna likööri

Kuumuta kastrulis granaatõunamahl koos ingverisiirupiga, tähtaniisi, nelgiterade ja riivitud apelsinikoorega. Lase keema tõusta ja keeda veidi aega, kuni vedeliku maht on umbes kolmandiku võrra vähenenud. Jahuta tõmmis ja kurna siis läbi tiheda sõela või marli. Sega omavahel granaatõunamahla tõmmis ja glögi. Puista klaasi sisse granaatõunaseemneid, kalla peale kuum glögi, soovi korral kaunista tähtaniisiga ja paku kohe. Juurde paki puhastatud granaatõunaseemneid ja rosinaid. Kui soovi alkoholiga varianti, lisa joogi sisse veel Vana Tallinna likööri.

Õunaglögi vanilli ja tüümianiga
Kaneeline ja vanilline õunaglögi, kus veel veidi tüümianimaitset lisaks – see on suurepärane kooslus vahelduseks punastele glögidele. Kodumaistest õuntest valmistatud naturaalne mahl ja õunasiider ei vaja palju lisandeid, et neist tõeliselt hõrk kuum jook kokku segada.

2-le
4 dl naturaalset õunamahla (nt Aura õunamahl)
3 dl naturaalset õunasiidrit (nt Linda Ubin)
3 sl muskovaado suhkrut
Paar oksa tüümiani
Kaneelikang
Vanillikaun
50 ml kalvadost või brändit (soovi korral)

Kalla kastrulisse õunamahl, lisa suhkur, tüümian, kaneel, vanillikaun ja lase keema tõusta. Jahuta ja jäta paariks tunniks tõmbama. Eemalda vürtsid ja tüümian. Kalla kurnatud mahlatõmmisele juurde siider ja kuumuta soovitud temperatuurini. Kui soovid eriti särtsakat soojendavat jooki, lisa veel veidi kalvadost või brändit. Serveerides võid kaunistada joogi tüümianiokste ja/või vanillikaunaga. Serveeri kuumalt ja paku juurde kuivatatud jõhvikaid, mida igaüks võib soovi korral joogi sisse puistata.


Postitus sündis koostöös A. Le Coq´iga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.